Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vse manj predebelih otrok

14. 8. 2019; 01.00
Avtor: V.M. /STA
Debelost, debel otrok

Prekomerna teža foto: Profimedia

Trend debelosti otrok se v Sloveniji že nekaj let obrača, delež prekomerno težkih deklet in fantov v zadnjih letih upada.

Pri fantih in dekletih že od leta 2011 upada telesna masa, izhaja iz poročila SLOfit 2018, ki ga pripravljajo na ljubljanski Fakulteti za šport, podatke pa zbirajo iz športnovzgojnega kartona. Pri fantih upad telesne mase beležijo od leta 2011, pri deklet pa upada od 2008, a je od 2011 trend izrazitejši.

Najnižjo telesno maso imajo fantje iz Gorenjske regije, ki so tudi najnižji, prav tako so najlažja tudi dekleta z Gorenjske. Najvišjo telesno maso pa so lani imeli fantje iz Zasavske in Posavske regije ter dekleta iz Posavja.

Prekomerna teža ima sicer številne dolgoročne škodljive posledice, povzroča pa tudi številne bolezni in druge težave v otroštvu. foto: Profimedia

V zadnjem poročilu so zaznali naraščanje kožne gube pri fantih, kar nakazuje na zgodnejši vstop fantov v puberteto. Telo namreč intenzivno shranjuje maščobe, ki se nato porabijo za rast. Lanski podatki kažejo, da je večina 11- in 12-letnih fantov že vstopila v puberteto.

Po letu 2010 so zaznali tudi trend upada indeksa telesne mase (ITM), s katerim določamo debelost. To povezujejo s pričetkom programa Zdrav življenjski slog, ki je del otrok v osnovnih šolah vključil v dodatne ure športne vzgoje.

Prehranjenost je tudi eden izmed pokazateljev kakovosti življenja, pri čemer prekomerna prehranjenost velja za kazalnik nižje kakovosti življenja. Sicer se zdrav razpon ITM spreminja glede na starost in spol otroka. Lani je bilo med fanti 18,4 odstotka preddebelih, 5,7 odstotka debelih in 1,3 odstotka ekstremno debelih. Med dekleti je bilo preddebelih 16,8 odstotka, debelih je bilo 4,6 odstotka, ekstremno debelih pa je 1,2 odstotka populacije deklet.

prejšnji članek
Brez strahu skozi vsakdan
Zdravje
Brez strahu skozi vsakdan
naslednji članek
Na broadwayske deske prihaja Diana
Svet slavnih
Na broadwayske deske prihaja Diana