i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Brezmesna prehrana povečuje tveganje za možgansko kap
| V.M. / STA

Brezmesna prehrana povečuje tveganje za možgansko kap

Do zdravja z uravnoteženo in prestro prehrano., dreamstime

Obsežna raziskava, objavljena v strokovni reviji British Medical Journal, je presenetila z izsledki, v katerih navajajo, da brezmesna prehrana zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, a povečuje tveganje za možgansko kap.

V študiji, ki je potekala 18 let, je sodelovalo 48.000 ljudi. Polovica sodelujočih, ki so se v raziskavo vključili med letoma 1993 in 2001, je uživala meso, malo več kot 16.000 je bilo vegetarijancev ali veganov, okoli 7500 pa jih je navedlo, da ne jedo mesa, jedo pa ribe.

Vse so o načinu prehrane vprašali, ko so se pridružili raziskavi ter znova leta 2010. Pri tem so upoštevali še njihovo zdravstveno stanje, kajenje in telesno aktivnost.

Izkazalo se je, da je pri veganih in vegetarijancih za odstotek manj srčno-žilnih bolezni kot pri tistih, ki so uživali meso, obenem pa za 0,3 odstotka več primerov možganske kapi.

Foto: Revija Zarja - Zelenjava

Glede na izsledke raziskave je pri veganih in vegetarijancih za 22 odstotkov manjše tveganje srčno-žilnih bolezni kot pri mesojedcih, pri tistih, ki jedo ribe, pa za 13 odstotkov manjše. Po drugi strani je pri tistih z brezmesno prehrano za 20 odstotkov večje tveganje možganske kapi kot pri mesojedcih. Strokovnjaki domnevajo, da je to povezano z nižjo ravnjo vitamina B12 pri tistih z brezmesno preiskavo, a opozarjajo, da bodo potrebne dodatne preiskave, da bi potrdili ali ovrgli to domnevo.

"Sporočilo te raziskave za vse je, da je smiselno načrtovati svojo prehrano ter jesti raznoliko hrano," je po navedbah BBC dejal Frankie Phillips iz Britanskega združenja za dietetiko. Dodal je, da imajo mesojedci pogosto enolično prehrano, saj uživajo le malo zelenjave.