Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežni napitek za raven trebuh

8. 9. 2019; 01.00
Avtor: M.Š.
35-majaliza-diete-sassy-voda

sassy voda, limona, ingver, kumare, meta foto: Dreamstime

Za razstrupljevalni napitek znane prehrambne strokovnjakinje Cynthie Sass potrebujete vodo in zgolj štiri vsakdanje sestavine – ingver, limono, kumaro in meto.

Znano je, da bi morala ženska, ki se trikrat na teden ukvarja z intenzivno telesno vadbo, na dan popiti štiri litre tekočine. Veliko vode vsebujeta tudi sadje in zelenjava. Prehranska strokovnjakinja Cynthia Sass svojim strankam priporoča preprost napitek za razstrupljanje, ki spodbuja presnovo maščob in izboljšuje prebavo. Tako imenovana »sassy voda« je torej namenjena tistim, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov in maščob na predelu trebuha, bokov in zadnjice.

Napitek je odličnega okusa in je primeren v poletnih temperaturah. Kalorij skoraj ni, vsebuje pa štiri zelo močne sestavine, ki v glavnem hidrirajo telo, kar je prvi in ​​najpomembnejši korak pri izgubi kilogramov.

Ingver je učinkovit predvsem zaradi spojine, imenovane gingerol, zaradi česar uživanje ingverja v različnih oblikah pripomore k hitrejšemu in uspešnejšemu hujšanju. Ingver naj bi imel celo podoben učinek kot najbolj priljubljena shujševalna sredstva, pri čemer je njegova pomembna prednost v primerjavi z njimi seveda ta, da nima negativnega vpliva na zdravje, ampak povsem nasprotno. Poleg vsega naštetega lahko ingver vpliva tudi na zviševanje koristnega holesterola in na boljšo prebavo. Uporabljamo ga lahko svežega ali v prahu.

Kumara je z manj kot 14 kalorijami dober vir kalija, magnezija in vlaknin, folne kisline in vitamina B, ki je bistven za zdravje srca, saj vpliva na nizke vrednosti homocisteina kot enega od dejavnikov tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj, srčne in možganske kapi in tudi raka.

S kumarami se borite tudi proti visoki telesni temperaturi. Poleg do vitkosti pomagajo do lepe kože. Ščitijo pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov, zrelejšo kožo delajo bolj mehko, čvrsto in napeto, pomagajo pa tudi pri mastni in nečisti koži, saj čistijo in ožijo razširjene pore. Za ohranjanje telesne teže strokovnjaki zato vsaj enkrat na teden priporočajo dan kumar, za hujšanje pa lahko dieto s kumarami.

Limona je izredno zdrava in ima številne pozitivne učinke na telo in zdravje. Poleg tega, da so ti sadeži bogati z vitaminom C, bioflavonoidi, folno kislino, različnimi vitamini in minerali, limonov sok še izboljša prebavo, pospeši delovanje imunskega sistema, čisti telo in kožo in znižuje krvni tlak. Nekateri celo navajajo, da dnevno uživanje limonovega soka uspešno deluje kot preventiva za nastanek rakavih celic in učinkuje proti nastajanju številnih drugih nalezljivih bolezni.

Meta ni le okusen in dekorativen dodatek k poletnim napitkom. Njen okus je namreč ravno tako osvežilen kot njeno delovanje. Že sama aroma spodbuja delovanje možganov in nas motivira, zato je odličen spremljevalec, ko se počutimo izčrpane. Meta tudi pomirja in odpravlja posledice stresa, po njenem zaužitju pa smo osveženi, osredotočeni in prenovljeni. Pomaga nam lahko tudi odpraviti glavobole, ki ob težkem poletnem ozračju niso nič nenavadnega. Pomirja prebavo, zmanjšuje napihnjenost v črevesju in osveži z okusom in aromo.

Za napitek »sassy« potrebujemo:

·         2 litra naravne vode

·         kumaro srednje velikosti

·         srednje veliko biolimono

·         manjši košček ingverja ali čajno žličko naribanega ingverja

·         10–12 lističev sveže mete

Kumare narežemo na tanke rezine in dodamo omenjene sestavine. Vse skupaj zalijemo z vodo, prelijemo v steklenico in jo čez noč postavimo v hladilnik, da se okusi dobro premešajo.

Količino sestavin, ki jo dodajate vodi, lahko tudi prilagodite okusu, pomembno je, da napitek (Cynthia Sass svetuje osem kozarcev na dan) pijete ves dan po majhnih požirkih – obvezno na tešče in pred vsakim obrokom. Za najboljše rezultate se priporoča uživanje napitka neprekinjeno štiri dni zapored, potem pa je treba narediti premor.

Poleg za izgubo kilogramov je napitek odlična osvežilna pijača, ki jo lahko ponudite prijateljicam – bodisi po obilnem kosilu bodisi ob klepetu na terasi.

črna limonada foto: Dreamstime

Črna limonada

Pred leti je veljala za najbolj priljubljen napitek za razstrupljanje, saj iz črevesja hitro in učinkovito odstrani zdravju škodljive toksine, ki vplivajo na slabo počutje. Limonada je črno obarvana zaradi aktivnega oglja, ki očisti in izboljša delovanje prebavnega trakta. Oglje namreč deluje na razgradnji do šest tisoč naravnih in umetnih strupov. Iz črevesja odstranjuje obloge in toksine, ki slabijo imunski sistem, izzovejo različne alergijske reakcije in povzročajo slabo počutje, upad energije ter povečanje telesne teže.

Sestavine za črno limonado:

·         1 liter naravne vode

·         sok 2–4 srednje velikih biolimon

·         1/4 žličke aktivnega oglja

·         stevija, med, javorjev sirup po želji

Limonov sok zmešajte z vodo in dodajte aktivno oglje. Dodajte še druge sestavine in dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno razporedijo, in postavite v hladilnik. Količino limonovega soka lahko prilagajate svojemu okusu. Pred uporabo vse skupaj še enkrat dobro premešajte, saj se aktivno oglje posede na dno. Ker se aktivno oglje nalaga na stenah želodca in nase veže vodo, sta potrebni zmernost in previdnost pri uživanju črne limonade – zgolj kot občasno razstrupljanje, najdlje za sedem dni ali pa dvakrat na teden dva do tri mesece.

prejšnji članek
Čas za zdravo večerjo: Kakšen naj bo naš zadnji obrok?
Zdravje
Čas za zdravo večerjo: Kakšen naj bo naš zadnji obrok?
naslednji članek
Po skoraj desetletju se vrača na male zaslone!
Svet slavnih
Po skoraj desetletju se vrača na male zaslone!