luna roka Dobra karma

Naravni ritmi v mesecu aprilu skozi djotiš ...

babica, ženska, zamišljena, žalostna, upokojenka, starka Svet24.si

Izpoved slovenske starostnice: "Po vasi so ...

lucija sikovec usaj pl1 Reporter.si

Upam si trditi, da ko je Janša prevzel ...

infekecijska klinika ljubljana, koronavirus Svet24.si

V soboto potrjenih 46 novih okužb, ugasnili dve ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

04CONTAGION-01-videoSixteenByNineJumbo1600 Odkrito.si

Je to film, ki je napovedal pandemijo ...

inja zalta Njena.si

Preobrat: Inja Zalta po zbiranju denarja že doma

Začnite dan z jogo
| K. S.

Začnite dan z jogo

Podaljšan stranski kot, Profimedia

Želite svoj dan začeti umirjeno in samozavestno? Potem je zadnji čas, da v jutranjo rutino umestite tudi jogo. Ne skrbite, vzela vam bo okvirno 15 minut časa, imela pa neštete blagodejne učinke. Vredno razmisleka, mar ne?

Verjetno ste že prebrali kar nekaj člankov, kako morate začeti svoj dan, da bo dober. Ti večkrat vključujejo tudi jutranjo telovadbo, a mislim, da se vam tega v resnici ne da početi, vsaj ne 4. dan. Kaj pa, če vam ponudimo aktivnost, ki jo lahko delate kar doma? Aktivnost, ki ne vključuje teka, skakanja in podobno?

Joga je že tisočletja telovadba, ki ne pomaga le pri fleksibilnosti in fizičnem zdravju, ampak tudi pomirja um. Prvi zapisi so izpred 3000 let, nedvomno pa so jo vadili že veliko prej. Beseda joga, ki jo najdemo v sanskrtu, opominja na povezavo med telesom in umom, ki jo moramo doseči, če želimo biti v življenju bolj srečni.

Joga je celo bolj poživljajoča kot kava

Ste morda eden tistih, ki so prepričani, da brez jutranje kave preprosto ne gre? Morda še ne veste, a med drugim obstaja prepričanje, da lahko z vadbo joge premagate tudi odvisnost od jutranje kave. Mikavno? Nekatere asane naj bi namreč prebudile energijo, spodbudile prebavni sistem, kot celota pa pozitivno vpliva tudi na počutje.

A to še ni vse, kar nam omogoča. Med glavne ugodnosti, ki jih prinese vadba joge, spadajo tudi:

·         umiritev misli

·         izboljšana koncentracija

·         izboljšan miselni tok

·         boljše počutje

·         izboljšanje razpoloženja

·         zmanjšanje hrepenenja po slabi hrani

·         boljši spanec

·         povečanje energije

·         izboljšanje drže

·         povečana fleksibilnost

·         povečana fizična moč

·         izguba kilogramov

·         zmanjšanje stresa

V nadaljevanju vam predstavljamo deset jogijskih asan, ki so kot naročene za jutranje raztegovanje telesa. Pomagale vam bodo zravnati držo in raztegniti hrbtenico in počutili se boste fit ter pripravljene na podvige dneva, ki je pred vami.

1.       Tadasana

Foto: Profimedia - Tadasana

Tadasana ali gora je odlična za začetek jutranje telovadbe. Prizemljite se, noge naj bodo trdne, teža pa enakomerno porazdeljena na obe stopali. Roke položite ob telo in jih raztegujte proti zemlji, sočasno pa telo vlecite navzgor.

Asano držite od 5 do 8 vdihov in izdihov oziroma dokler se ne počutite osredotočeni in pripravljeni za nadaljevanje.

2.       Urdhva hastasana

Foto: Profimedia - Urdhva Hastasana

Roke, ki ste jih prej imeli ob telesu, počasi dvignite proti nebu. Iztegnite jih nad glavo, dlani pa položite skupaj. Noge naj pri tem ostanejo enako stabilne, uporabite pa tudi svoje trebušne mišice.

Asano držite od 5 do 8 vdihov in izdihov.

3.       Virabhadrasana I

Foto: Profimedia - Virabhadrasana I

Položaj bojevnika je vsekakor najbolj smiselno delati ravno zjutraj, saj vas bo pripravila na celoten dan. Dvignila bo samozavest in podprla hrbtenico.

Premaknite levo nogo nazaj, pokrčite desno koleno in zadržite. Roke, ki jih imate še vedno visoko nad glavo, razprite. Drža naj ostane ravna, telo pa obrnjeno naprej.

Asano držite od 5 do 8 vdihov in izdihov.

4.       Virabhadrasana II

Foto: Profimedia - Virabhadrasana I

Zdaj je čas za nov položaj bojevnika. Odprite svoje telo tako, da se s trupom zavrtite v levo, glava pa naj ostane nepremična. Roki spustite do ramen in ju vodoravno iztegnite (ena naprej, druga nazaj).

Asano držite od 5 do 8 vdihov in izdihov.

5.       Trikonasana

Foto: Profimedia - Trikonasana

Stegnite desno nogo, svoje telo pomaknite proti njej in se nanjo naslonite z desno roko. Leva naj pri tem ostane nad vašo glavo, pogled pa uprt proti njej.

Asano držite od 5 do 8 vdihov in izdihov.

6.       Podaljšani stranski kot

Ponovno pokrčite desno koleno in se nanj naslonite z desnim komolcem. Dodatno raztegnite svoje telo, levo roko pa potisnite nekoliko dlje proti desni. Asano držite od 5 do 8 vdihov in izdihov, nato pa spustite obe roki k tlom in zamenjajte nogi.

Zdaj je čas, da položaje 3, 4, 5 in 6 ponovite še z levo nogo.

7.       Adho mukha svanasana – pes

Foto: Profimedia - Adho Mukha Svanasana

Obe roki prestavite naprej in se nanju naslonite, levo nogo pa premaknite nazaj k desni. Raztegnite svoje telo, podaljšajte trup, pri tem pa roki in nogi ohranite čvrsti (nogi lahko za začetek tudi pokrčite). Uporabite trebušne mišice in noge za stabilizacijo.

Asano držite od 8 do 10 vdihov in izdihov.

8.       Deska

Foto: Profimedia - deska

Spustite roki in nogi. Postavite se na komolce in prste na nogah, pri tem pa svoj trup ohranjajte kar se da raven. Pri tem vam bosta pomagala aktivna raba trebušnih mišic in dihanje.

Asano držite vsaj 30 sekund.

9.       Bhujangasana – kobra

Foto: Profimedia - Bhujangasana

Spustite spodnji del telesa na tla. Lahko se naslonite na komolce lahko pa roki popolnoma iztegnete. Lopatici poskusite spraviti kar se da skupaj in s tem raztegniti svoj trup.

Asano ponovite trikrat, vsakič zadržite za 5 vdihov in izdihov.

10.   Balasana – položaj otroka

Foto: Profimedia - Bhujangasana

Jutranjo jogo končajte s položajem otroka, ki bo sprostilo celotno telo. Usedite se na kolena, roki raztegnite predse, glavo pa položite na tla. V asani ostanite, kolikor dolgo želite.