bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kokosova voda - voda življenja

16. 9. 2019; 03.00
Avtor: Katarina Keček
dreamstime_m_65531090

Na drugi strani sveta je takšna osvežilna pijača nekaj najbolj naravnega. foto: dreamstime

Pred leti je eden mojih prijateljev potoval po Indoneziji. Čeprav se je pred potovanjem cepil proti ne vem katerim boleznim vse, je na tem čudovitem otoku vseeno staknil malarijo. O razmerah v njihovih bolnišnicah ne bom pisala, ker to ni namen tega članka, rekla bom samo, da smo v primerjavi z nekaterimi državami še vedno lahko hvaležni za zdravstveno nego in standard, ki ga imamo v naših bolnišnicah, čeprav tudi pri nas ni vse rožnato. Daleč od tega.

Vendarle smo daleč od indonezijskih bolnišnic, kjer ljudje ležijo kar na pločevinastih »posteljah«, brez posteljnine, kjer ti morajo svojci, če jih imaš, prinesti hrano in pijačo, kjer so klimatske naprave znanstvena fantastika, kjer moraš sam poskrbeti za ustrezna zdravila … Najbolj fascinantno v vsej tej zgodbi je bilo njegovo pripovedovanje, kako so mu, ko ga je kuhala visoka vročina in je blodil po njej, napolnili s kokosovo vodo. »Prinesli so navaden kokos,« mi je takrat povedal: »Samo gledal sem, kaj bodo zdaj s tem kokosom. Me bodo po glavi z njim ali kaj? Ne, z mačeto je zdravnik, ali kdorkoli je že bil ta v beli halji, odrezal vrh velikega oreha, vanj je vtaknil kanilo, drugi del pa je zapičil direktno v žilo na mojo roki. In to je bilo vse. Infuzija. Tako to delajo tam na drugi strani. Kokosova voda direktno v žilo. Očitno mi je pomagalo, drugače ti tega danes ne bi pripovedoval.« Še danes se mi njegova zgodba zdi malce za lase privlečena, čeprav je resnična. Mi si tega pač ne znamo predstavljati, ker smo navajeni na drugačne standarde.  

Kokos, kokos, kokos .... foto: dreamstime

Ampak kokosova voda je, če verjamete ali ne, zelo podobna naši medceličnini, to je tekočina, iz katere se hranijo celice, zato jo naše telo z lahkoto vsrka. Poleg tega, da je bogata z vitaminoma C in B, v tej vodi življenja, kot ji tudi pravijo, najdemo vse najpomembnejše minerale: kalcij, kalij, magnezij, železo, fosfor, natrij in baker. Kozarec kokosove vode vsebuje približno 550 mg kalija, kar je skoraj dvakrat toliko kot v eni banani, in je izjemno bogat z beljakovinami. Veliko športnikov prisega na ta naravni izotonik, saj telo po telesni vadbi oskrbi z energijo, poleg tega pa poskrbi za regeneracijo naših celic. Zaradi vsebnosti kalija, kalcija in klorida pomaga rekreativcem odgnati izčrpanost po fizični aktivnosti in izjemno učinkovito hidrira telo. Kokosova voda vsebuje veliko elektrolitov, zato tudi blaži mišične krče, ki se pogosto pojavljajo po telesni aktivnosti. Prav tako pomaga pri prebavi in optimizaciji mišične zmogljivosti, razstruplja in razkisa telo, krepi imunski sistem in izboljšuje pretok krvi ter pomaga ohranjati telesno temperaturo. 

Kokosova voda ima blag in značilen okus. foto: dreamstime

Kokosova voda razstruplja organizem

Različne študije potrjujejo, da kokosova voda odstranjuje strupe iz telesa, uravnava metabolizem in skrbi za dobro delovanje prebavnega trakta. V tem naravnem eliksirju so različni minerali in zdrave bakterije, redno pitje kokosove vode pa spodbudi celice, da aktivirajo svojo sposobnost prečiščevanja strupenih snovi v telesu.

Eliksir mladosti

Ta tekočina z blagim in značilnim okusom vsebuje zelo malo maščob ter ogljikovih hidratov, ima nizek glikemični indeks in je zato zelo priporočljiva za diabetike, saj ne povzroča dviga inzulina. V kokosovi vodi najdemo skupino hranil, imenovano citokinini (to so rastlinski hormoni, ki vplivajo na nastajanje klorofila), ki našim celicam pomagajo pri obnavljanju, saj jih dodobra oskrbijo z vlago, pod vplivom katere se celice lahko delijo in tako odlašajo s procesom staranja. Poleg tega ta naravni eliksir mladosti izboljšuje tudi naš videz, super je za kožo, lahko ga uporabljamo tudi kot tonik za obraz, predvsem pri aknah in rdečici.

Takole domačini plezajo na palmo, da uberejo kokosov sadež. foto: dreamstime

Skrbi za naše srce in ožilje

Minerali v kokosovi vodi uravnavajo krvni tlak ter s tem varujejo pred boleznimi srca in ožilja. Kokosova voda pospešuje krvni obtok, uravnava raven holesterola v krvi in zmanjšuje otekanje rok in nog. Na koncu, a ne nazadnje, je ta izjemna voda, preverjeno, tudi najboljše zdravilo za zdravljenje mačka.

Katera kokosova voda je najboljša

Kokosovo vodo pridobivajo iz nezrelega kokosa, ko je ta še zelen. Z zorenjem kokosa, ki je v osnovi velikansko seme kokosove palme, se voda spremeni v mleko, ko je sadež zrel, pa se njegova notranjost posuši in nastane kokosovo meso, iz katerega pridobivajo kokosovo maščobo ter kokosovo moko. Pri nakupu kokosove vode bodite pozorni na napise na embalaži in izberite tiste znamke, ki vsebujejo kokosovo vodo, obdelano s hladno sterilizacijo. Termično obdelana kokosova voda izgubi večino koristnih sestavin in potem je morda bolje, da se odločite za pitje navadne vode. Nekatere kokosove vode vsebujejo tudi dodane vitamine in druge sestavine, vendar se je bolje odločiti za popolnoma naravne in ekološko pridelane različice. Idealno bi bilo, če bi zjutraj stopili na vrt, si s palme odrezali svež kokosov oreh in ga spili na dušek. Se vam zdi tale scenarij neverjeten? Podnebne spremembe kažejo, da se vse okoli nas spreminja in da je vse mogoče. Tudi kokosova palma na vašem vrtu, enkrat v prihodnosti. 

V državah vzhodnega sveta kokos ponujajo na vsakem koraku, cena je okoli 10 centov za kos. foto: dreamstime

prejšnji članek
Tako boste zagotovo dobili službo
Moda&Lepota
Tako boste zagotovo dobili službo
naslednji članek
TEDENSKI HOROSKOP: Čaka vas presenečenje!
Horoskop
TEDENSKI HOROSKOP: Čaka vas presenečenje!