Screenshot_2021-08-05_16-37-38 Svet24.si

VIDEO: Podivjan bik na nelegalnem rodeu raztrgal ...

mojca-prelesnik Svet24.si

Cela Slovenija čaka NIJZ, oni pa noge namakajo v ...

luka dončić Svet24.si

Luka Dončič: "Nikakor se še nismo predali"

janez-janša, mauritius, božo-dimnik, andrej-marčič, katja-ujčič Reporter.si

Ljerka Bizilj: Zanimivi prijatelji Janeza Janše ...

Sibil Svilan Necenzurirano

Preživel je šest vlad, Janševa ga je odslovila

Maxwell Berry meaww com Odkrito.si

Nesramnega potnika posadka privezala na letalski ...

jasmina galinec Njena.si

Jasmina iz Kmetije spremenila videz in priimek

Z vadbo do optimalne presnove
| Njena.si

Z vadbo do optimalne presnove

Sadje po vadbi podalja izgorevanje maščob., Dreamstime

Poleg tega, da gibanje razgrajuje maščobe in krepi vaše mišice, ugodno vpliva tudi na presnovo.

Telesna dejavnost pomaga, da se hranila kar najbolje izrabijo, to pa je neprecenljive vrednosti za vašo postavo in zdravje.

- Šport uredi presnovno neravnovesje. Že 30 do 60 minut živahne hojee vsak dan zadošča za optimalno izgorevanje maščob v celicah in preprečuje nalaganje maščob v mišičju.

- Telesna dejavnost poskrbi tudi za ravnovesje občutkov lakote in sitosti. Aktivne osebe samodejno jedo manj. Razlog za ta nadvse dobrodošel fenomen: pri redni vadbi preide maščoba neposredno v mitohondrije, nekakšne peči za izgorevanje v celici. Nasprotno pa se maščoba pri neutrjeni mišici nalaga predvsem okrog celične membrane. Zato pa po eni strani ne izgori, po drugi strani pa prepreči vstop sladkorja v celico. Sladkor zato ostaja v krvi in spodbuja sproščanje inzulina. Sčasoma postanejo celice odporne proti inzulinu, trebušna slinovka ga izloča vedno več. To spet povzroči pospešeno nalaganje maščob v celicah, in začne se začarani krog.

- Ukvarjanje s športom bo spremenilo tudi vaše prehranske navade. Redna vadba je porok za lepo postavo, saj spodbuja k uživanju več ogljikovih hidratov in manj maščob. Dolgoročno to ugodno vpliva na telesno težo.

- S telesno aktivnostjo lahko prelisičite hormon inzulina, ki prispeva k nalaganju maščob, saj inzulin navadno spodbuja vsrkavanje sladkorja v celice. Pri obremenitvi se brez sodelovanja inzulina tvori pomožna snov za prenos sladkorja v obremenjene mišične celice, to je t.i. nosilec glut-4. Aktiven je še približno dve uri po vadbi in neomajno črpa sladkor v lačne celice, ki so zaradi vadbe porabile veliko energije.

Zato jejte neposredno po vadbi visokovredne kompleksne ogljikove hidrate, kot so musli, riževi vafli, sadje ali žemlja, nikakor pa ne peciva, pečenice ali čokolade. Le tako boste izgorelo energijo porabili skrajno ekonomično. Mastna hrana ostane poleg tega dolgo v želodcu, ogljikovi hidrati, ki jih vsebuje, pa pridejo v mišice prepozno, to je v času, ko se je nosilec glut-4 že zdavnaj razgradil. In spet se sproži inzulinska past.

- Razmislite tudi o naslednjem: intenzivnost športne vadbe bistveno vpliva na dejansko porabo kalorij. Pri tem se poraba energije nesorazmerno dviguje. Če tempo podvojite, se poraba energije poveča skoraj rtirikrat.

- Šport izboljša sposobnost telesa za vsrkavanje kosika. 40-letna nešportna ženska lahko v minuti vdiha 2,1 litra kisika na minuto. Z redno vzdržljivostno vadbo lahko to količino povečamo na 4-5 litrov kisika na minuto. Saj veste: več kisika, bolj izgorevajo maščobe!