Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana kot preganjalec potrtosti

22. 11. 2020; 03.00
Avtor: A.K.
prenajedanje

Prenajedanje foto: Dreamstime

Hujšanje pogosto otežuje naša duša.

V podzavesti imamo zakoreninjene številne vzorce vedenja, ki delujejo kot nekakšni saboterji naših trdnih načrtov za hujšanje. Oglejmo si nekaj najpogostejših vedenjskih vzorcev:

- Napačen odnos do hrane se pogosto oblikuje že v otroštvu - npr. s siljenjem, da je treba krožnik postrgati do zadnje drobtinice.

- Nekateri debeli ljudje se le redko ločijo od odvečnih kilogramov. Debelost ima namreč tudi svoje prednosti. Kdor si je pridelal spodobno salo, ga bo le-to varovalo v konfliktnih situacijah. Kilogrami so neke vrste zaščitni oklep. In tu morate, če je potrebno tudi s pomočjo strokovnjaka, spremeniti svojo samopodobo. 

- Ljudje s čezmerno telesno težo si pogosto očitajo, da niso dovolj disciplinirani; vedo, da je hrana zanje usodna, ne morejo pa se ji odreči. Vendar pri tem pravzaprav ne gre za značajsko slabost - navade so globoko zakoreninjene v vedenjskih vzorcih. Če želimo spremeniti vzorce, ki smo jih ponavljali vsak dan, moramo uvesti prave, nove vzorce in jih prav tako utrditi.

- Kdor želi shujšati, se mora navsezadnje zavedati, da se ne bori le proti lastni vzgoji in deset-in večletnim ustaljenim vedenjskim vzorcem, temveč tudi proti mogočni genetski dediščini. Nabrati si rezerve, da v hudih časih ne bomo stradali, je že milijone let eno osnovnih načel preživetja. 

Razmislite torej, ali niste morda tudi vi žrtev lastnih vedenjskih vzorcev. Pogovorite se o tem z dobrim prijateljem; zunanji opazovalci pogosto bolje prepoznajo takšne vzorce. Zavestno poskušajte opustiti razvade, ki škodujejo vaši postavi. Po potrebi razmislite o terapevtski pomoči. 

prejšnji članek
Igralka turške serije Solze v raju poučuje balet
Kultura
Igralka turške serije Solze v raju poučuje balet
naslednji članek
To je vzrok, da se vam lomijo nohti!
Moda&Lepota
To je vzrok, da se vam lomijo nohti!