filip flisar Svet24.si

FOTO: Ko slovenski vrhunski športniki postanejo ...

Marieke Vervoort Svet24.si

Paraolimpijka izbrala evtanazijo in se poslovila ...

mačka Dobra karma

Vsak odtenek mačjega kožuščka nosi posebno ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

ad Odkrito.si

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je zahtevno, ...

Selena Gomez Najstnica.si

Selena Gomez v novi pesmi govori o Justinu ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Primož Roglič objavil sina, s katerim sta si ...

Sonce namesto čokolade
| A.K.

Sonce namesto čokolade

Zadostna količina svetlobe prežene željo po sladkarijah., dreamstime

Vam je to kaj znano?

V dolgih, deževnih jesenskih dneh vas neustavljivo vleče k sladkarijam, poleti ali na počitnicah v toplih južnih krajih to poželenje povsem izgine. Tudi tu so na delu hormoni.

Ko postanejo dnevi krajši in sonce ne sije več s takšno močjo, se pri veliko ljudeh stemni tudi v duši. Znanstveniki imenujejo ta pojav sindrom sezonske čustvene motenosti ali zimska depresija, za katero je med drugim značilna tudi skoraj neustavljiva želja po hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, npr. kruhu, bananah, testeninah, krompirju ali slaščicah.

Krivec za to melanholično volčjo lakoto je hormon melatonin, ki uravnava ritem spanja in budnosti. Svetloba zavira njegovo delovanje. Manj dnevne svetlobe v jesenskih mesecih sproži povečano delovanje tega hormona; posledica so depresije in silna lakota po sladki hrani.

Če veste, da se jeseni in pozimi radi pretirano sladkate in si tako nabirate zimsko tolščo, morate na vsak način nekaj ukreniti.

- Proti blagi zimski depresiji pomaga preprost in brezplačen recept: jeseni in pozimi pojdite enkrat na dan vsaj za pol ure na prosto. Zaposlene osebe lahko to storijo med opoldanskim odmorom.

- Krompirjeve počitnice lahko za spremembo preživite v južnih deželah in si tako napolnite rezervoarje s soncem.

- Zimsko depresijo preženejo posebne svetilke, ki oddajajo svetlobo iste valovne dolžine, kot je sončna svetloba. V primeru hujše depresije je priporočljivo, da se prizadeta oseba dve do tri ure na dan zadržuje pod svetilko, ki oddaja posebno močno svetlobo. Za nasvet povprašajte v specializiranih trgovinah.

Foto: dreamstime - Zimsko depresijo spremlja nepremagljiva želja po sladkem.