Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Christian Brueckner Svet24.si

FOTO: To je Christian Brueckner, ki je osumljen, ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Sonce namesto čokolade
| A.K.

Sonce namesto čokolade

Zadostna količina svetlobe prežene željo po sladkarijah., dreamstime

Vam je to kaj znano?

V dolgih, deževnih jesenskih dneh vas neustavljivo vleče k sladkarijam, poleti ali na počitnicah v toplih južnih krajih to poželenje povsem izgine. Tudi tu so na delu hormoni.

Ko postanejo dnevi krajši in sonce ne sije več s takšno močjo, se pri veliko ljudeh stemni tudi v duši. Znanstveniki imenujejo ta pojav sindrom sezonske čustvene motenosti ali zimska depresija, za katero je med drugim značilna tudi skoraj neustavljiva želja po hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, npr. kruhu, bananah, testeninah, krompirju ali slaščicah.

Krivec za to melanholično volčjo lakoto je hormon melatonin, ki uravnava ritem spanja in budnosti. Svetloba zavira njegovo delovanje. Manj dnevne svetlobe v jesenskih mesecih sproži povečano delovanje tega hormona; posledica so depresije in silna lakota po sladki hrani.

Če veste, da se jeseni in pozimi radi pretirano sladkate in si tako nabirate zimsko tolščo, morate na vsak način nekaj ukreniti.

- Proti blagi zimski depresiji pomaga preprost in brezplačen recept: jeseni in pozimi pojdite enkrat na dan vsaj za pol ure na prosto. Zaposlene osebe lahko to storijo med opoldanskim odmorom.

- Krompirjeve počitnice lahko za spremembo preživite v južnih deželah in si tako napolnite rezervoarje s soncem.

- Zimsko depresijo preženejo posebne svetilke, ki oddajajo svetlobo iste valovne dolžine, kot je sončna svetloba. V primeru hujše depresije je priporočljivo, da se prizadeta oseba dve do tri ure na dan zadržuje pod svetilko, ki oddaja posebno močno svetlobo. Za nasvet povprašajte v specializiranih trgovinah.

Foto: dreamstime - Zimsko depresijo spremlja nepremagljiva želja po sladkem.