reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Po mir in zdravje v objem zelene Istre

14. 10. 2019; 02.00
Avtor: V.M.
Istra Motovun

Istra ni znana zgolj po svojih obmorskih krajih, ampak tudi po razgibanosti in številnih zdravilnih rastlinah. foto: Dreamstime

Ko duša in telo potrebujeta oddih od ponorelega sveta, poiščite zatočišče v zeleni oazi Istre, zakladnici zdravja in pozitivnih vibracij.

Zakaj si v Istri vse več ljudi polni baterije, zakaj tam mnogi najdejo odgovore na zdravstvene tegobe? Preverimo, kaj skriva ta zgodovinski košček sveta na severni obali Jadranskega morja …

Istra ponuja popoln umik od vsakodnevnega stresa, natrpanih urnikov in dni, ko vam telo in glava sporočata, da je napočil čas za polnjenje baterij. Pobeg v želeni mir pa niso zgolj nedosegljive sanje. Slikoviti istrski polotok namreč predstavlja zatočišče, vir energije in zdravja vsem tistim, ki potrebujejo več kot zgolj sproščujoč počitek na obali.

Že prvi stik z zemljo in zrakom pomirja in navdihuje, energetski tokovi podzemlja namreč kot meridian obdajajo Zemljo in jo oskrbujejo s pozitivno energijo. Plodna rdeča istrska dežela nudi radosti tudi turistom željnim gibanja in krepitve zunanje ter notranje moči.

Pulj foto: Profimedia

Svet tlakovan s čudovitimi paletami rdečih, sivih in belih tal namreč ponuja možnost kolesarjenja, teka, jahanja ali uživanja v tenisu na številnih istrskih teniških igriščih. In če vas ob sprehodih po očarljivih mestnih ulicah ter spoznavanju kulturne dediščini premami še misel na popolno relaksacijo, vas tu kakopak čaka tudi bogata welness ponudba.

Za dobro počutje je kakopak potrebno napolniti želodčke, ob pestro obloženih istrskih mizah boste zagotovo našli grižljaje, ki vam bodo šli v slast. Odlična vina in izvrstno kulinariko dopolnjujejo specialitete iz tartufov, ki so cenjeni zaradi afrodizijskih lastnosti, preizkusiti pa velja tudi istrska olivna olja, ki so znana po hranljivosti in zdravilnosti in se po izvrstnosti uvrščajo med najboljše na svetu. 

Zakaj velja Istra za oazo zdravja?

Že v času Rimljanov so bile v tej deželi poznane in cenjene Istrske toplice, edini izvir termalne vode v Istri. Tudi morje ima prav posebno vrednost v odnosu do zdravja, ne prinaša namreč zgolj morskih užitkov, pač pa tudi blagodejne lastnosti, zaradi katerih je istrska obala že od nekdaj prestavljala pravi vrelec in zakladnico zdravja.

V zdravstvenem zavodu v Livadah, ki se nahaja približno 30 kilometrov od Poreča, se lahko denimo zdravite z visoko žvepleno optimalno radioaktivno toplo vodo, katere dragocene lastnosti so znane že iz antičnih časov. Voda vsebuje celo 14 vrst mineralov, kot poročajo tamkajšnji strokovnjaki, pa je znanstveno ter v praksi je dokazano, da pospešuje okrevanje in zdravljenje številnih bolezni.

S kolesarjenjem boste utrdili svoje telo in izgubili par centimetrov okoli pasu. foto: Profimedia

Široka ponudba zdravstvenega turizma

Številne obiskovalce sta morska voda in zrak že stoletja vodila v te čudovite kraje, danes pa je vrednost zelenega polotoka bogatejša tudi zaradi široke ponudbe zdravstvenega turizma, ki zajema popolno oskrbo v strokovnem in hkrati relaksacijskem okolju.

Morda niste vedeli, a ta zelena oaza ponuja odgovore na premnoga zdravstvena vprašanja. V Istri vas namreč čaka pestra strokovna ponudba, pa naj teče beseda o vrhunski zobozdravstveni negi, fizikalni medicini in rehabilitaciji, nasvetih za izboljšanje in vzdrževanje zdravja ali pa svetovanja iz področja nutricizma in dietetike.

Izpostaviti velja zlasti dragoceno zdravljenje v hiperbaričnih komorah - ste sploh vedeli, da v Pulju zdravijo s pomočjo kisika? Tako je, tam ohranjajo in razvijajo tradicijo hrvaške hiperbarične medicine, značilne medicinske veje, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni z uporabo kisika. »Gre za prijeten in neboleč proces, ki temelji na vdihovanju hiperbaričnega kisika pri povišanem pritisku v hiperbaričnih komorah, ki je ključnega pomena tako pri ponujanju pomoči potapljačem kot pri zdravljenju odprtih ran ter vrste bolezni, vzrok katerih je pomanjkanje kisika,« pojasnjuje tamkajšnje strokovno osebje.

foto: Arhiv Svet24

foto: Arhiv Reporterja

prejšnji članek
Prva brezglutenska kavarna v Sloveniji
Kulinarika
Prva brezglutenska kavarna v Sloveniji
naslednji članek
HOROSKOP: V teden boste stopili nekoliko zaspano energijo
Horoskop
HOROSKOP: V teden boste stopili nekoliko zaspano energijo
#obraziavenija
obraziavenija