Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Strokovnjaki odsvetujejo uporabo otroškega gugalnika

13. 11. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
očka in dojenček

Imate doma otroški gugalnik? foto: Profimedia

Čeprav je lahko staršem dojenčkov otroški gugalnik v zelo veliko pomoč, pa strokovnjaki tovrstnih pripomočkov ne odobravajo. Preverimo, zaradi česa otroške ležalnike odsvetujejo …

Otroški ležalniki ali tako imenovani gugalniki so zasnovani z namenom, da otrokom nudijo udoben počitek, hkrati pa z dodanimi vizualnimi in didaktičnimi pripomočki poskrbijo za zanimanje malih nadebudnežev, kar staršem nudi možnost, da se vsaj za nekaj trenutkov posvetijo opravilom. A čeprav morda ocenjujete, da gre za krasno rešitev, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da temu žal ni tako. Kot pojasnjujejo, pripomoček slabo vpliva na otrokov razvoj, pri električnih modelih pa celo obstaja nevarnost poškodbe možganov.

Kako ocenjujejo vpliv pripomočka na otroke, si lahko preberete v spodnjem zapisu NIJZ:

Otroški ležalnik/gugalnik NE vpliva ugodno na otrokov razvoj. Dojenčka ovira pri samostojnih dvigih nog in medenice od podlage ter obračanju na bok, kar zavira določene mišične aktivnosti in zaznavno-miselne procese.

V trgovinah in na spletu so na voljo različni modeli ležalnikov/gugalnikov in raznih blazin, ki imajo funkcijo tresenja (vibriranja). Ti nikakor niso primerni za spanje v njih, stresanje pa lahko pri dojenčku povzroči poškodbe možganov.

Uporaba ležalnika/gugalnika poveča tudi tveganje za poškodbe zaradi padca z višine. Največkrat gre pri takšnih padcih za poškodbe glave, ki se zgodijo, ko dojenček ni pod nadzorom odrasle osebe in skupaj z ležalnikom pade s kuhinjskega pulta, mize ali kavča.

Visoko tveganje predstavljajo vibrirajoče blazine, na katerih je dojenček nameščen (pripet) v trebušni položaj in v tem položaju največkrat zaspi brez nadzora staršev. Spanje na trebuhu poveča tveganje za zadušitev z blazino in za sindrom nenadne smrti dojenčka, zato naj dojenček vedno spi na hrbtu in v svoji posteljici.

Na inštitutu uporabo gugalnikov odsvetujejo.

Na inštitutu uporabo gugalnikov odsvetujejo. foto: Profimedia

prejšnji članek
Gašper Rifelj sporočil žalostno novico
Svet slavnih
Gašper Rifelj sporočil žalostno novico
naslednji članek
Polesova hčerka si je sama uresničila sanje!
Svet slavnih
Polesova hčerka si je sama uresničila sanje!