Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Test kave: Najdražja vsebuje največ aditivov!

20. 11. 2019; 02.00
Avtor: V.M.
kava

Kava foto: Pexels

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so predstavili rezultate ocenjevanja kave v kapsulah. Posvetili so se kavnemu napitku z mlekom, torej kapsulam cappuccino. Izkazalo se je, da večina vsebuje aditive.

Na ZPS so preverjali sestavo kapsul cappuccino, gre za kavni napitek z mlekom, praviloma pripravljen iz espressa, vročega mleka in mlečne pene, kjer vsaka sestavina predstavlja tretjino.

Kaj so ugotovili na testu kakovosti?

»Vsi ocenjevani izdelki imajo dodan sladkor. Izdelki pa niso le `bogati´s sladkorjem, ampak imajo tudi večslojno embalažo. Večina vsebuje aditive, polovica tudi fosfate, nekateri izdelki so imeli označbe, ki so bile delno neskladne z zakonodajo.« Kot so pojasnili, se je tudi na tem primerjalnem ocenjevanju izkazalo, da cena ni merilo kakovosti, saj sta napitka, ki vsebujeta mlečni napitek s številnimi aditivi, najdražja. 

»Ob prebiranju seznama sestavin, ki se nahaja na embalaži kavnih kapsul, ugotovimo, da sta le dva izdelka (Nescafe in Hip hop) popolnoma brez aditivov, hkrati pa so kar štirim izdelkom dodani stabilizatorji, sredstvo proti sprijemanju, emulgatorji, barvilo, pa tudi aroma.«

prejšnji članek
Kako v telo vnesti več vitamina C
Kulinarika
Kako v telo vnesti več vitamina C
naslednji članek
Simptomi kronične obstruktivne pljučne bolezni
Zdravje
Simptomi kronične obstruktivne pljučne bolezni