Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

V vsako spalnico sodi kakovostna posteljnina

3. 1. 2020; 01.00
Avtor: M.Š./Dom
nosilna opcija 1

/ foto: shutterstock

Udobno ležišče in vzglavnik nam omogočata zdrav počitek, prav tako pa kakovostna posteljnina vpliva na kakovosten počitek v vseh življenjskih obdobjih.

Povprečno preživimo vsako noč od šest do osem ur v postelji. Strokovnjaki opozarjajo, da je predvsem od kakovosti spanja odvisna tudi kakovost našega življenja in splošnega zdravja. Kako dobro bomo spali, ni odvisno samo od ležišča, temveč tudi od materialov, na katerih počivamo in s katerimi se pokrivamo. Kakovostna posteljnina sodi v vsako spalnico in je nujni sestavni del osnovne opreme vsakega doma.

Izberite naravne materiale

Pri izbiri posteljnine so materiali tisti, ki igrajo ključno vlogo pri kakovosti izdelka, prav tako je pomembno vedeti, ali so tkanine, namenjene za posteljno perilo, gosto tkane, saj ne smejo prepuščati polnil, kot je denimo perje. Za zdrav spanec si vsekakor izberite naravne, koži prijazne in zračne materiale. Kakovostne, naravne tkanine za posteljnino so ključnega pomena tudi za ljudi, ki so nagnjeni k alergijam in drugim preobčutljivostim. Bombaž je najpogostejši in najbolje prodajan material, iz katerega se izdeluje posteljnina. Stoodstotni bombaž zagotavlja prijetno mehkobo, posteljnina pa je izredno zračna in odlično vpija vlago. Saten je gladka, bleščeča tkanina iz stoodstotnega bombaža – je višjega cenovnega razreda, saj je trpežna, visokokakovostna in se odlično obnese tudi v vročih, poletnih mesecih. Svila je prav tako visokokakovosten naraven material; posteljnina iz svile je na otip hladna in prijetno gladka, zato je idealna izbira za poletne mesece. Dobra izbira je tudi posteljnina v kombinaciji svile in bombaža, ker jo je lažje vzdrževati. Nekoč so rjuhe in drugo posteljno perilo tkali iz lanu. Takšno posteljnino so odlikovali hladen otip, izredna trdnost, odpornost in tudi to, da v vročih poletnih nočeh hladi, pozimi pa greje. Tudi tovrstna posteljnina ima nekoliko višjo ceno kot bombažna, vendar se naložba izplača.

/ foto: shutterstock

Redno perite in zračite posteljnino

Posteljnino peremo pogosto, zato mora biti izdelana v vezavi in kvaliteti, ki jo naredita močnejšo in odpornejšo. Posteljnine srednjega in nekoliko višjega cenovnega razreda so kakovostnejše, saj so narejene iz gosteje tkanih vlaken in jih lahko uporabljate dlje časa. 

Vzdrževanje posteljnine je preprosto. Pisano posteljnino perite pri nižjih temperaturah (do 40 °C), saj boste tako dlje časa ohranili intenzivnost barve. Enako velja za svileno in viskozno posteljnino. Belo bombažno posteljnino lahko tudi prekuhavate. Seveda ne pozabite pred pranjem preveriti tudi etikete o vzdrževanju.

Posteljnino je najbolje sušiti na prostem, na svežem zraku in vetru. Ko je suha, jo je priporočljivo takoj zlikati z vročim likalnikom, saj z vročo likalno ploščo uničimo ostanke pralnega praška, tkanina pa postane voljnejša in mehkejša. Pomembno je tudi zračenje postelje: odeje in blazine za nekaj časa postavite na zrak, tako se izognete zatohlemu vonju. Enako velja tudi za odeje – ne glede na material, iz katerega je izdelana odeja, jo redno zračite, po možnosti vsak dan, nato pa še dobro stresite. Tako bo lažje ušla vlaga, poleg tega se boste znebili preostalega prahu ali ostankov.

Shranjujte na hladnem

Poskrbite, da bo vaša sveže oprana posteljnina shranjena v suhem in hladnem prostoru. Če želite, da bo ostala kot nova in ohranila barvo, je ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi.

/ foto: shutterstock

Kako pravilno izbrati barvo posteljnine

Nekateri menijo, da je kakovost počitka odvisna tudi od barve posteljnine. Barve namreč s svojo intenziteto, toploto in energijo vplivajo na harmonijo našega počutja pred spanjem in po njem. V bogati paleti barv je pomembno, da izberete barvni ton, ki opiše vaše notranje stanje oziroma stanje, ki si ga želite doseči v svojem najbolj intimnem okolju – spalnici. Zato ni dobro, da slepo sledite trenutnim modnim trendom ali si izbirate posteljnino samo zaradi tega, ker vam je všeč vzorec. Listnato zelena barva sprošča; priporoča se vsem, ki so dnevno izpostavljeni stresu in potrebujejo sprostitev in kakovosten spanec. Nežno modra barva ustvarja pozitivno vzdušje in energijsko ravnovesje; priporoča se osebam, ki so občutljive in šibkega zdravja. Rdeča velja za barvo navdušenja in strasti; priporoča se osebam, ki so potrte in jim primanjkuje energije tudi podnevi. Rumena je naravna barva, ki ima na počutje mešan vpliv; kadar ste potrti, vas bo navdala z novo energijo, in nasprotno, v stresnih trenutkih bo delovala zelo pomirjujoče. Rjava je barva ugodja, zato odpravlja občutke negotovosti in pomirja. Črna barva predstavlja odsotnost vseh barv; asociira na ostrost, zaprtost, mračnost in prestiž.

Strokovnjaki najpogosteje svetujejo nežne, nevtralne barve – ki izražajo jasnost, nedolžnost in čistost – belo in sivo, ki ji sledita olivno zelena in modra. Predvsem bela posteljnina je primerna za vse tiste, ki imate težave z nespečnostjo: deluje izredno pomirjujoče in se ujema z vsemi drugimi barvami, zato bo vaša spalnica vedno modna. Za popestritev prostora – ne da bi izničili pomirjujoči učinek bele – pa lahko uporabite dodatke živih barv ter pisanih in velikih vzorcev.

Kako pogosto je treba zamenjati posteljnino?

Posteljnino je treba pogosto prati, saj se na njej nabirajo prah, znoj, umazanija in vse, kar izloča naše telo. Da bi se izognili nehigieničnemu spanju, strokovnjaki svetujejo, da posteljnino zamenjate enkrat na teden. A raziskave kažejo, da to počnemo veliko redkeje: v povprečju enkrat na dva tedna, poleti pogosteje kot pozimi. Če pa nosite pižamo ali se kopate tik pred spanjem, vam ni treba menjavati posteljnine tako pogosto. Pižama zavaruje posteljnino pred umazanijo ali ostanki, in če gremo v posteljo okopani ali oprhani, ohranjamo posteljnino dalj časa čisto.

prejšnji članek
Po Jakobovi poti v Španiji letos rekordno število romarjev
Zdravje
Po Jakobovi poti v Španiji letos rekordno število romarjev
naslednji članek
Sreča na vrvici: Tragična nesreča legendarnega Bliska
Svet slavnih
Sreča na vrvici: Tragična nesreča legendarnega Bliska