Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pove glas o vašem zdravju?

5. 4. 2021; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
GRLO

Česen z medom in sokom limone pomaga pri virozi in bolečem grlu. foto: Profimedia

Študije dokazujejo: telesna govorica in glas »povesta« o nas veliko več kot izrečene besede. Znanstveniki so odkrili, da je pomembnega le 7 odstotkov sporočila, glede na glas pa je 38 odstotkov pozornih na izrečeno. Nič čudnega torej, da je izguba glasu psihično tako obremenjujoča.

Preobremenitev ima tudi organske posledice

Zaposlene v klicnih centrih, učiteljice ali mame: veliko nas mora vsak dan veliko govoriti. Če pri tem napačno dihamo ali pa smo zakrčene, tvegamo, da pride do nepravilnega prepleta mišic in živcev. Poleg tega se med neprestanim govorjenjem izsušijo sluznice.

Posledica: glasu ni več ali pa je hripav. Kaj pomaga?

Najprej počakajte, pijte žajbljev čaj, predvsem pa govorite malo in polglasno. Šepetanje ni dobro. Še dodatno namreč draži razdražene sluznice. Lahko se pojavijo vozliči na glasilkah. Do njih lahko pride tudi, če nekdo trajno govori s previsokim glasom ali pa preglasno.

Dobra novica: s posebno terapijo glasu se ti vozliči uspešno odpravijo, operacija je potrebna le redko. Še boljša je seveda preventiva.

Poskrbite za primerno navlaženost zraka v prostorih in zmanjšajte draženje. foto: Profimedia

Dihanje

Foniatri in logopedi lahko ljudem, ki veliko govorijo, pomagajo s posebnimi vajami drže, artikulacije, predvsem pa z dihalnimi vajami. V idealnem primeru je treba govoriti med izdihovanjem.

Vaja: najprej vdihnite, nato pa med izdihom spregovorite ali zapojte številko ena v tonu, ki vam dobro dene. Kratek premor, vdihnite in štejte naprej, vse dokler v tem ritmu ne pridete do številke deset.

Kaj še spreminja ali obremenjuje naš glas?

Glas lahko spreminjajo tudi hormoni (na primer med nosečnostjo). Po meni je starostno pogojeno glas manj močan. Zgaga denimo ni dobra za grlo. Dražijo ga celo najmanjši delci kisline, tako da se moramo stalno odkašljevati. Oboje zelo obremenjuje glasovni organ. Bolje je popiti kozarec vode. Če ste nagnjeni k zgagi, se izogibajte pekočim ali kislim jedem, kavi, alkoholu in cigaretam. Če vas v grlu praska zaradi gripalnega infekta, vnetje žrela blaži grgranje mlačnega žajbljevega čaja ali pa slana voda in pa tudi sirup iz čebule in medu.

Recept

Olupljeno čebulo zrežite na kocke, dodajte tri žlice medu in mešanico od 6 do 12 dni hranite v tesno zaprtem kozarcu. Precedite in vsako uro vzemite eno žličko, dokler težave ne izzvenijo.Če vam ta sirup ni všeč ali pa nimate časa za grgranje, ližite bombone. Vendar ne takih z mentolom ali evkaliptom - oboje izsuši sluznice.

Vneto grlo

Vneto grlo foto: Profimedia

prejšnji članek
Nezdrave diete lahko vodijo do razpok v ustnih kotičkih
Zdravje
Nezdrave diete lahko vodijo do razpok v ustnih kotičkih
naslednji članek
Se odločate za visoko gredo? Ne naredite te napake
Svet slavnih
Se odločate za visoko gredo? Ne naredite te napake