nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

Severina, Igor Kojić Svet24.si

FOTO: Potem ko je izbrisala soprogov priimek, je ...

mouth-guard-4791772_1920 Reporter.si

Teorija zarote: Korona virus je bil podtaknjen

spar, trgovina, domžale Svet24.si

FOTO: Je slovenske kupce zajela korona histerija?

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Stojan Petrič je izgubil Karavanke, a dobil ...

1_jernej tozon 4 Njena.si

Jernej Tozon s svojo novo prijateljico

Nandi Uzelac Njena.si

Sanjski moški: Nandi po šovu odkrili tumor

Posledice pretirane rabe mobilnih telefonov
| V.M. / Safe.si

Posledice pretirane rabe mobilnih telefonov

Slovenski pediatri se zavzemajo za prepoved mobilnikov v osnovnih šolah., Shutterstock

Sestavni del življenja današnjih staršev so mobilni telefoni, ki jim omogočajo dostop do informacij, komunikacijo in zabavo. Pozitivni učinki teh naprav so veliki, vendar pa mobilni telefoni in storitve, ki jih omogočajo, skrivajo tudi številne pasti in tveganja ...

Številne starše skrbi, da njihovi otroci ne bi predolgo uporabljali mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, pri tem pa pozabljajo, da tudi sami prepogosto uporabljajo digitalne naprave. Medtem ko svojim otrokom omejujejo in prepovedujejo uporabo, sami mobilne telefone uporabljajo med kosilom, večerjo, zvečer v postelji, med igro in pogovorom z otroki, celo med vožnjo in med mnogimi drugimi dejavnostmi. S tem dajejo otrokom po eni strani slab zgled, po drugi strani pa jim zaradi tega ne nudijo pozornosti in druženja, ki si ju otroci želijo in tudi nujno potrebujejo.

Foto: Profimedia - Kako pogosto uporabljate mobilni telefon?

Uveljavljanje pravil

Ne smemo pa pozabiti tudi na vidik uveljavljanja pravil pri uporabi mobilnih naprav, kar je še posebej pomembno, ko se otrok bliža ali pa vstopi v najstniška leta. Uveljavljanje pravil bo veliko težje, če se starši pravil ne držijo. Zato, če se dogovorijo, da otrok ne sme imeti mobilnega telefona v svoji sobi, naj ga tudi starši ne imajo v spalnici.

Na Safe.si skušajo na to problematiko opozoriti s kampanjo, ki so jo poimenovali »Imata starša raje svoj telefon kot mene?« V sklopu kampanje bodo slovenskim pediatrom, vrtcem in drugim, ki bodo to želeli, razdelili plakate, s katerimi skušajo starše spodbuditi k premisleku o pretirani uporabi mobilnih telefonov. Prav tako pa bo plakat v februarju, mesecu varne rabe interneta, visel na izbranih plakatnih mestih v večjih slovenskih mestih.

Foto: Profimedia - Med vožnjo se očitno (pre)radi ukvarjamo z mobilnim telefonom.

Problematika uporabe digitalnih naprav pri predšolskih otrocih

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ugotavljajo, da se otroci srečujejo s telefoni, tablicami in računalniki že zelo zgodaj. Običajno je prvi stik v obliki gledanja risank z YouTube, nato pa sledi igranje različnih video iger na mobilnih telefonih ali tablicah. Pri tem so otroci lahko izpostavljeni vsebinam, ki so zanje neprimerne, strašljive in jih ne razumejo, če starši ne nadzorujejo dogajanja. Verjetnost, da se srečajo z neprimernimi vsebinami, je bistveno večja, če lahko otroci sami izbirajo vsebine oz. katere video posnetke si bodo ogledali. Pri video igrah, ki so brezplačne, so običajno izpostavljeni tudi oglaševanju, ki ga ne razumejo.

Starši že zelo zgodaj (številni bistveno prezgodaj) izročijo otrokom v uporabo mobilne telefone ali tablice. Zaradi živosti barv, hitrega dogajanja in interaktivnosti, jih otroci zelo hitro osvojijo, naprave pa jih lahko tudi zasvojijo.

Foto: Pexels - Mladina in telefoni

Staršem predšolskih otrok je pogosto težko najti ustrezne informacije ali nasvete, kako naj otroke vpeljujejo v digitalni svet. V pomoč staršem predšolskih otrok so na Safe.si pripravili kratek priročnik z naslovom »Mami, a mi daš telefon?«, ki ponuja 10 praktičnih nasvetov, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v digitalni svet. Gre za prevod priročnika, ki ga je pripravila avstrijska točka osveščanja o varni rabi interneta.

Nekaj nasvetov iz priročnika za starše:

  •         Uživajte v času, ko ste skupaj z otrokom. Še prehitro bo odrastel.
  •         Bodite dober zgled.
  •         Poskrbite, da bodo naprave varne za otroke.
  •         YouTube ni varuška!
  •         Za otroka izberite le nekaj aplikacij, ki so dobre, pri tem pa upoštevajte starostne omejitve.
  •         Nikoli ne dajajte otroških fotografij na internet in družabna omrežja.
  •         Zabavajte se skupaj z otrokom.

Priročnik bodo starši dobili brezplačno na Safe.si predavanjih za starše predšolskih otrok, ki jih bodo organizirali vrtci, elektronska oblika pa je dostopna na spletni strani www.safe.si.