mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Med epidemijo bodite še posebej pozorni na spletno varnost otrok

18. 3. 2020; 02.00
Avtor: V.M. / Safe.si
najstnik internet

Veliko nasjtnikov je žrtev spletnega nasilja. foto: Profimedia

Med epidemijo koronavirusa je potrebno poskrbeti tudi za varnost otrok na spletu. Na kaj bodite starši pozorni, so javno opozorili na Točki osveščanja o varni rabi interneta - Safe.si.

Slovenija se je znašla v primežu epidemije koronavirusa. Vrtci, šole in fakultete so zaprti, otroci in najstniki so ostali doma. Zaradi preprečevanja širjenja okužb je treba nepotrebno druženje prekiniti. Za otroke in najstnike je to zelo težko obdobje, saj so vajeni dnevnega druženja z vrstniki. Aplikacije za sporočanje in družabna omrežja omogočajo alternativo druženju v živo. Uporabo spletnih komunikacijskih orodij so v minulih dnevih priporočili tudi nekateri politiki. Do neke mere lahko družabna omrežja nadomestijo druženje, vendar pa je treba biti pri tem pozoren na nekatera tveganja in pasti, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

Deljenje fotografij in video posnetkov

Deljenje fotografij in posnetkov je ena izmed najpogostejših dejavnosti na družabnih omrežjih. Med najstniki najbolj priljubljene aplikacije, npr. Instagram, Snapchat in TikTok temeljijo na objavljanju posnetkov. Pomembno je, da ne objavljamo takšnih, ki nam lahko škodujejo: razgaljenih, intimnih ali golih posnetkov, posnetkov, ki razkrivajo zasebnost posameznika (npr. lokacijo, naslov), posnetkov, iz katerih se je mogoče norčevati in drugih posnetkov, ki nam lahko škodijo.

V sklopu tega je še posebej treba opozoriti na seksting, ki je med najstniki zelo priljubljen. Gre za izmenjavo intimnih fotografij ali video posnetkov med dvema zaljubljencema. Prejemnik slik te lahko razpošlje dalje, to pa lahko vodi v težave v šoli, nadlegovanje vrstnikov, prejemanje nespodobnih ponudb idr. Nikoli tudi ne moremo vedeti, kam vse so se slike razširile in kdaj bodo kasneje ponovno priplavale na površje in nam grenile življenje. Prav tako pa se je treba zavedati, da se širjenje fotografij gole mladoletne osebe lahko šteje kot kaznivo dejanje širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok!

Tudi vaš najstnik igra igrice? foto: Profimedia

V razmislek o prekomerni rabi

Čeprav nam uporaba interneta omogoča v teh časih komunikacijo z drugimi, pa vseeno skušajmo iskati tudi alternative preživljanju časa na spletu. Pretirana uporaba naprav z zasloni lahko vodi tudi v zasvojenost. Zato naj bo čas, ki ga otroci in najstniki preživijo na družabnih omrežjih, na telefonih in pri igranju video iger kljub vsemu omejen in predvsem po večkrat prekinjen z drugimi dejavnostmi. Z otroki se lahko lotimo različnih konjičkov. Prav tako je to tudi čas, ko se lahko starši in otroci več družijo, pogovarjajo, raziskujejo družinsko zgodovino, gledajo stare albume in obujajo spomine ob ogledu fotografij iz preteklosti. Poleg uporabe družabnih omrežij naj bodo prisotne tudi dejavnosti, ki ne zahtevajo mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, seveda v okviru zmožnosti in omejitev, ki vladajo.

Z uporabo video klepeta lahko igramo tudi nekatere namizne igre (npr. šah). Tablico ali telefon z vklopljenim video klepetom postavimo na drugo stran igralne plošče, tako da soigralec vidi ploščo, nato pa igramo tako, da soigralec pove potezo, mi pa jo na igralni plošči izvedemo.

prejšnji članek
Werner razveseljuje oboževalce tudi v času karantene
Svet slavnih
Werner razveseljuje oboževalce tudi v času karantene
naslednji članek
Žilne izbokline je potrebno spremljati
Zdravje
Žilne izbokline je potrebno spremljati
#nasazenazenska
nasazenazenska