atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pistacije znižujejo holesterol

7. 10. 2020; 02.57
Avtor: Revija Liza Maja
pistacije

pistacije foto: Profimedia

Zanimivosti o zdravih zelenih oreščkih ...

V eni od raziskav so testiranci uživali pistacije tri tedne (pistacije so predstavljale 20 odstotkov njihovega kaloričnega vnosa). Meritve so pokazale, da se je raven slabega (LDL) holesterola pri njih po tem času znižala za približno 14 odstotkov. To je zelo spodbuden rezultat, vendar zniževanje ravni holesterola ni edini pomemben dejavnik za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja.

Kakovostna mešanica hranil

Pistacije so, tako kot drugi oreščki, hranljivo živilo. 30 g pistacij (približno 50 oreščkov) poskrbi za več kot 10 odstotkov dnevne količine beljakovin in približno 10 odstotkov priporočlji-ve količine balastnih snovi za odrasle.

pistacije foto: Profimedia

Naravni vitaminski koktajl

Pistacije so bogat vir vitaminov B1 in B6 in tudi vir riboflavina, vitaminov E, K in folne kisline.

Beljakovinska moč

Ena porcija pistacij (približno 50 oreščkov, 30 g) vsebuje 6 g beljakovin. Beljakovine so potrebne za izgradnjo mišičnih celic.

Ohranjanje telesne teže

Britanski znanstveniki so odkrili, da prehrana, ki vsebuje pistacije (naj-manj 15 odstotkov celotnega energijskega vnosa), ne pripomore k pridobivanju telesne teže. Dva razloga za to sta: lupljenje pistacij upočasni prehranjevanje, pogled na prazne lupine.

Naravni antioksidanti

Z uživanjem pistacij svoje telo oskrbimo z veliko vitaminov A in E, ki sta oba zelo pomembna za uravnavanje vnetnih stanj v telesu. Vnetje je sicer prva faza celjenja, a če v našem telesu primanjkuje antioksidantov, vnetni procesi poškodujejo tkiva, namesto da bi jih pomagali zaceliti. Če posegamo po hrani, bogati z vitamini in minerali, lahko veliko naredimo za svoje zdravje. In surove pistacije so zagotovo prava antioksidantna bomba.

pistacije

pistacije foto: Profimedia

prejšnji članek
To je superhrana za vaše možgane
Zdravje
To je superhrana za vaše možgane
naslednji članek
Maja Šuput je noseča
Svet slavnih
Maja Šuput je noseča