Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 5. junija

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Christian Brueckner Svet24.si

FOTO: To je Christian Brueckner, ki je osumljen, ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Pistacije znižujejo holesterol
| Revija Liza Maja

Pistacije znižujejo holesterol

pistacije, Profimedia

Zanimivosti o zdravih zelenih oreščkih ...

V eni od raziskav so testiranci uživali pistacije tri tedne (pistacije so predstavljale 20 odstotkov njihovega kaloričnega vnosa). Meritve so pokazale, da se je raven slabega (LDL) holesterola pri njih po tem času znižala za približno 14 odstotkov. To je zelo spodbuden rezultat, vendar zniževanje ravni holesterola ni edini pomemben dejavnik za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja.

Kakovostna mešanica hranil

Pistacije so, tako kot drugi oreščki, hranljivo živilo. 30 g pistacij (približno 50 oreščkov) poskrbi za več kot 10 odstotkov dnevne količine beljakovin in približno 10 odstotkov priporočlji-ve količine balastnih snovi za odrasle.

Foto: Profimedia - pistacije

Naravni vitaminski koktajl

Pistacije so bogat vir vitaminov B1 in B6 in tudi vir riboflavina, vitaminov E, K in folne kisline.

Beljakovinska moč

Ena porcija pistacij (približno 50 oreščkov, 30 g) vsebuje 6 g beljakovin. Beljakovine so potrebne za izgradnjo mišičnih celic.

Ohranjanje telesne teže

Britanski znanstveniki so odkrili, da prehrana, ki vsebuje pistacije (naj-manj 15 odstotkov celotnega energijskega vnosa), ne pripomore k pridobivanju telesne teže. Dva razloga za to sta: lupljenje pistacij upočasni prehranjevanje, pogled na prazne lupine.

Naravni antioksidanti

Z uživanjem pistacij svoje telo oskrbimo z veliko vitaminov A in E, ki sta oba zelo pomembna za uravnavanje vnetnih stanj v telesu. Vnetje je sicer prva faza celjenja, a če v našem telesu primanjkuje antioksidantov, vnetni procesi poškodujejo tkiva, namesto da bi jih pomagali zaceliti. Če posegamo po hrani, bogati z vitamini in minerali, lahko veliko naredimo za svoje zdravje. In surove pistacije so zagotovo prava antioksidantna bomba.