Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prepoznajte znake intolerance na določena živila

5. 2. 2024; 03.00
Avtor: T.D. / SVET24
koža, srbenje, alergija

koža, srbenje, alergija foto: Dreamstime

Intolerance na določena živila so v primerjavi z alergijami veliko bolj prikrite. Pojavijo se lahko šele po 72 urah ali celo pozneje.

Znaki intolerance oziroma preobčutljivosti na določeno živilo se od posameznika do posameznika razlikujejo, najznačilnejši pa so napenjanje, slabost, migrene, glavoboli, zaprtost ali driska, vetrovi, tesnobnost, težave s čezmerno težo, srbenje kože, kožni izpuščaji, dermatitis, depresija, sindrom razdražljivega črevesja, kronična utrujenost ali/in nespečnost, celo predmenstrualni sindrom in depresija. Ko živilo, na katero smo intolerantni, izločimo iz svoje prehrane, izginejo tudi težave, ki jih je povzročilo.

Alergije je lažje prepoznati

Če smo na nekaj alergični, se naše telo (imunski sistem) odzove zelo burno: z oteženim dihanjem, otekanjem, izpuščaji, rdečico in drugimi znaki zelo hitro po zaužitju živila, ki ga ne prenese. Intolerance pa so veliko bolj prikrite. Pojavijo se lahko šele po 72 urah ali celo pozneje, ko smo po živilu, ki našemu telesu ne ustreza – saj nima encima, ki bi ga predelalo –, pojedli še celo goro drugih možnih intolerantov in tako skorajda onemogočili najdbo krivca za slabo počutje. Pa vendarle strokovnjaki pravijo, da je na vsaj eno živilo intoleranten skorajda vsak.

Fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Kaj se ob intoleranci dogaja z našim telesom?

Z dovajanjem živila telesu, ki ga zaradi preobčutljivosti ne more prebaviti, se poškoduje naš prebavni trakt. Obsežnejše kot je vnetje, večje so lahko naše težave in na več živil lahko postanemo preobčutljivi. In obratno – ko izločimo živilo, na katero je naše telo preobčutljivo, zmanjšamo vnetje črevesja, s tem pa tudi preobčutljivost.

Kako se lahko testiramo na intoleranco?

Ker preobčutljivost na določeno hrano zelo težko odkrijemo sami, je najbolje, da delo zaupamo strokovnjakom: odkrijemo jo lahko s testi intolerance iz kapljice krvi, ki jih dobimo v lekarni ali nam jih naredijo v centrih dobrega počutja ali pa jo odkrijemo z bioresonanco, ki našo preobčutljivost tudi uspešno zdravi.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

prejšnji članek
Osamljenost je nevarna: zakaj je dobro imeti prijatelje različnih generacij?
Zdravje
Osamljenost je nevarna: zakaj je dobro imeti prijatelje različnih generacij?
naslednji članek
Le na takšen način banana pomaga pri hujšanju
Zdravje
Le na takšen način banana pomaga pri hujšanju