GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj je menstrualna gripa in od kod pride?

25. 11. 2023; 03.00
Avtor: Tea Dečman
počitek, gripa, prehlad

fotografija je simbolična foto: Pixabay

Sliši se smešno, ja. In čeprav v resnici ne obstaja in prav tako ni gripa, jo je marsikatera izmed nas že nevede izkusila.

Ko govorimo o menstrualni gripi, v resnici ne govorimo o gripi. Ne gre za bolezen, ki jo staknemo od drugih, temveč za skupino simptomov, ki so podobni gripi, zato takšno ime, zanje pa smo krive povsem same (pravzaprav naše telo). Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da so vas za nekaj dni obšli simptomi, podobni gripi, ki pa so v nekaj dneh čudežno izzveneli. Če so sovpadli z vašo menstruacijo, zna biti, da ste že preživeli tako imenovano menstrualno gripo. Gre za nekatere simptome gripe, ki se pojavijo v obdobju pred menstruacijo, ki pa niso posledica virusa ali bakterij.

fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Gripi podobni simptomi

Šibkost, mrzlica, utrujenost, bolečine v mišicah, slabost in bruhanje so najbolj značilni simptomi, zaradi katerih brez omahovanja najprej pomislite, da ste staknili vsaj kakšno virozo, če že ne gripe. A te simptome povzročajo prostaglandini – skupina lipidov, ki se sproščajo, preden nastopi vaša menstruacija. Zaradi njih lahko občasno ali pogosteje pred menstruacijo in v njenih prvih dneh izkusite gripi podobne simptome, ki pa niso nalezljivi in prav tako minejo sami od sebe (po navadi hitreje od prave gripe).

Ključna sta nos in grlo

Seveda obstaja tudi možnost, da vaša menstruacija sovpada z vašim prebolevanjem prave gripe, zato vsi simptomi gripe med menstruacijo še ne pomenijo nujno menstrualne gripe. Prava gripa je vendarle bolezen dihal, zato so pri njej pretežno prizadeti nos, usta in grlo. Če težav z njimi nimate, imate pa preostale zgoraj omenjene simptome in jih po občutku navadno pripišete PMS, lahko mirno rečete, da imate menstrualno gripo. Zdravila za to ni, ginekologi pa priporočajo predvsem počitek. Nobenega smisla ni, da bi jemali zdravila, ki se jemljejo za gripo, saj običajno menstrualno gripa izzveni v dnevu ali dveh. Nekaterim ženskam, ki se jim takšno počutje pojavlja pri vsaki menstruaciji, pa zdravniki predpišejo hormonsko terapijo v obliki kontracepcije.

prejšnji članek
Kako doseči, da bo vaš dom kot iz kataloga
Življenjski slog
Kako doseči, da bo vaš dom kot iz kataloga
naslednji članek
Češminove jagode zdravilne, a pozabljene od sveta
Zdravje
Češminove jagode zdravilne, a pozabljene od sveta