Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mednarodni dan: Babice, hvala vam!

5. 5. 2020; 01.00
Avtor: STA
Porodnišnica

Letos mednarodni dan babic poteka z geslom Babice z ženskami. foto: STA

Babice zagotavljajo varno in kakovostno obravnavo tako ženskam v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju, kot otrokom in celotni družini, ter na ta način skrbijo za temelje zdrave družbe, ob današnjem mednarodnem dnevu babic poudarja Monika Ažman iz zbornice zdravstvene in babiške nege.

Po besedah predsednice Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) Ažmanove so izvajalci babiške nege pomemben člen v zagotavljanju kakovostnega zdravstvenega varstva žensk.

Zahvaljuje se jim za vsa prizadevanja in še dodatno skrb v teh izrednih razmerah: ne le v porodnih sobah, temveč tudi v preventivni dejavnosti in pri prvih obiskih otročnic in novorojenčkov na domu.

Letos sicer mednarodni dan babic poteka z geslom Babice z ženskami: praznujte, dokažite, aktivirajte, združite se - naš čas je ZDAJ!. Kot poudarjajo v Zbornici - Zvezi, babice vedno delujejo kot zagovornice pravic žensk.

K spoštovanju in zagovarjanju temeljnih človekovih pravic, pravic matere, otroka in družine jih zavezuje Kodeks etike za babice Slovenije, ki v svojem prvem načelu med drugim pravi, da babica spoštuje načelo enakosti in zagotavlja vsem enako kakovostno babiško nego, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično prepričanje, izobrazbo ali socialni položaj.

Obeležujemo mednarodni dan babic foto: Profimedia

V Zbornici - Zvezi babice pozivajo, "naj izobražujejo ženske o njihovih pravicah do informirane odločitve v zvezi z njihovimi telesi in življenjem na področju normalne nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja ter v zvezi s kontracepcijo". Spodbujajo naj ženske, da postavljajo vprašanja v zvezi z odločitvami zdravstvenih strokovnjakov, babice pa naj zagovarjajo tudi enak dostop do spolnega in reproduktivnega zdravja, so zapisali.

Babice nagovarjajo tudi, naj bodo "drzne in pogumne" in naj zagovarjajo pravice žensk in deklet. "Borite se proti krivicam, ki jih ženske doživljajo - od pohabljanja ženskih spolnih organov, spolnega nasilja do nadlegovanja ter nepoštenega in neenakega obravnavanja žensk in deklet," so zapisali.

Ideja o praznovanju mednarodnega dneva babic se je na pobudo različnih babiških združenj, vključenih v Mednarodno zvezo babic, rodila v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, uradno pa mednarodni dan babic praznujejo od leta 1992.

Letošnji mednarodni dan babic bo zaradi epidemije novega koronavirusa sicer obeležen nekoliko drugače, dejavnosti bodo okrnjene. Zbornica - Zveza pa je ob tej priložnosti v vsa delovna okolja zdravstvenih domov in porodnišnic poleg voščila poslala tudi informativno zloženko, ki opozarja na možne posledice uporabe marihuane v času nosečnosti.

prejšnji članek
Kje se najhitreje širi astma?
Zdravje
Kje se najhitreje širi astma?
naslednji članek
Partner Kardashionove na rehebilitaciji
Svet slavnih
Partner Kardashionove na rehebilitaciji