Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Doma ostanite aktivni

13. 5. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Družina, sprehod, gozda, otroci

foto: Profimedia

Morda je trenutno povpraševanje po tem, kako doma vzdrževati aktivno življenje, pogostejše kot sicer. Verjetno bo tega manj, ko se bodo razmere v Sloveniji, Evropi in svetu umirile. A so vseeno nasveti, kako vzdrževati zdravo fizično kondicijo v udobju svojega doma, koristni vse dni v letu.

Osnovni nasveti, kako vzdrževati zdravje, so v resnici zelo preprosti. Otroci naj bodo vsak dan najmanj 60 minut tako telesno dejavni, da se globoko zadihajo in spotijo, poleg tega pa morajo dvakrat na teden izvajati vaje za razvoj moči. Odrasli naj bodo zmerno telesno dejavni vsaj 150 minut na teden ali intenzivno aktivni vsaj 75 minut na teden. Večja minutaža in bolj intenzivna telesna dejavnost prinašata večje zdravstvene koristi. Z 10.000 koraki na dan je posameznik na dobri poti, da doseže priporočila za zadostno telesno dejavnost.

Delajte aktivne kratke premore
Če delate od doma oziroma veliko časa preživite doma ne glede na karanteno ali izolacijo, je pomembno, da v svoj vsakdan vnesete aktivne premore. K tem lahko prištejemo tudi ples, igranje z otroki, domača opravila, kot sta recimo čiščenje in vrtnarjenje.

Hodite
Tudi z zelo kratkim sprehodom naredite veliko za svoje zdravje. Po drugi strani se lahko sprehajate tudi doma. Če živite v večnadstropni hiši, izkoristite stopnice. Hodite pa lahko tudi po stanovanju. Če imate klic, vstanite in se med pogovorom sprehajajte po prostoru.



Vstanite
Pri delu od doma ali v obdobju, ko večino časa preživite doma, ne glede na razloge za to, ljudje pozabijo vstati. Kar nenadoma večino dneva preživijo v sedečem ali ležečem položaju. V idealnih primerih bi si morali prizadevati, da s svojega mesta vstanete vsaj vsakih trideset minut. Pojdite na stranišče, se v kuhinjo odpravite po kozarec vode, vstanite in se pretegnite.
Če v sedečem položaju preživljate svoj prosti čas, ga izkoristite za reševanje križank, branje, družabne igre ...

Pridružite se vodeni vadbi po spletu
V zadnjem obdobju se je občutno povečalo številno vodenih vadb, ki so na voljo na spletu. Ponudba je resnično raznolika, na voljo pa so tako brezplačne vadbe kot tudi tiste, za katere morate odšteti kakšen evro. Če nimate izkušenj, raje izberite vadbo, ki je vodena in s predstavitvijo vseh vaj, bolj izkušeni pa izberite samo seznam vaj.



Telovadite
Doma, in to na zelo majhnem prostoru, lahko izvajate številne vadbe, za katere ne potrebujete nikakršnih pripomočkov. Že če pomislimo na šolske dni in osnovne raztezne vaje, bi morale te postati del vsakdana vsakega posameznika. Predvsem če veliko časa preživite za računalnikom. Že preprost potisk vratu v levo in desno, nazaj naprej in odkimavanje z glavo so nekatere vaje, ki bodo pripomogle k vašemu dobremu počutju. Izvajate pa lahko tudi počepe, sklece, trebušnjake, pregibe telesa, vaje za stabilizacijo trupa ...

Počep foto: Bodi zdrava

Vaje, ki jih lahko izvajate doma

Stabilizacija trupa


Podlahti postavite trdno na tla, komolci naj bodo pod rameni, boki in glava morajo biti poravnani. Za začetek v tem položaju zdržite vsaj 20 sekund in vajo ponovite štirikrat. Naslednji dan dodajte 5 sekund. Vaja krepi trebuh, roke in noge.

Vaja za hrbet
Ulezite se na trebuh, s prsti se dotaknite ušes in hkrati dvignite zgodnji del telesa. To potezo ponovite desetkrat, samo vajo pa štirikrat. Vaja krepi hrbtne mišice.

Počepi
Gre v resnici za eno izmed najbolj osnovnih in hkrati zelo učinkovitih vaj. Stopala poravnajte v širino bokov, prsti na nogah naj bodo rahlo obrnjeni navzven. Pete naj bodo trdno na tleh. Ko se spustite v počep, morajo kolena slediti smeri prstov na nogah, a z njimi ne smete preveč čeznje, zadnjico pa spustite tako, kot da se želite usesti. Izvedbo ponovite desetkrat, samo vajo pa štirikrat. Vaja krepi stegenske in zadnjične mišice. ***null***

prejšnji članek
Umrl je meteorolog in TV obraz Andrej Pečenko
Svet slavnih
Umrl je meteorolog in TV obraz Andrej Pečenko
naslednji članek
To so znaki, da imate paradontozo!
Zdravje
To so znaki, da imate paradontozo!