Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Nasvet vrtnarjev: Kako iz vrta pregnati polže?
| Zoran Franc

Nasvet vrtnarjev: Kako iz vrta pregnati polže?

Polži so veliki sladkosnedneži., Dreamstime

Zdaj, ko je na vrtu končno vse vzklilo in začelo veselo rasti, so ga najbrž obiskali tudi polži, ki uničujejo pridelek, v katerega že od zgodnje pomladi vlagate veliko truda. Kako ste jih znebiti?

Skoraj z gotovostjo lahko rečemo, da je poleg gosenic in čebulne muhe polž najbolj nevaren škodljivec številnih vrtov, ki se pojavi že precej zgodaj spomladi in ostane vse do pozne jeseni. In najhujše je, da se izjemno hitro razmnožujejo, zato časa za predolg razmislek nimamo, temveč moramo takoj ukrepati. Vedeti moramo namreč, da ne jedo samo odraslih sadik in vrtnin, temveč se prehranjujejo tudi s semeni in komaj vzklilimi sadikami, pravzaprav jim gredo te še posebej v slast.

Foto: Dreamstime - Polži povzročajo veliko škodo na pridelkih pa tudi na mladih rastlinicah.

Spoznajmo njihov način

Polži potrebujejo za normalno življenje veliko vlage. Najbolj aktivni so ponoči, čeprav jih tudi deževni, hladni in sivi dnevi precej pogosto prikličejo na plan. Zato se na lov za polži zmeraj odpravimo zgodaj zjutraj ali precej pozno zvečer, ko priplezajo iz globljih plasti zemlje. Najprej se bodo skrili v spodnje plasti listov, zato te redno pregledujte. Prav tako sproti odstranjujte plevel, saj jim boste tako onemogočili razmnoževanje.

Redna košnja in ročno pobiranje

Zdaj, ko vemo, kdaj so polži najbolj dejavni, jih bomo precej lažje našli in jih odbrali z vrta. Najboljše je že omenjeno ročno odstranjevanje polžev, pri odbiranju pa ne pozabite preveriti vlažnih predelov vrta, kompostov in zastirk. Odgnali jih boste tudi z redno košnjo trave, strokovnjaki prav tako priporočajo dovolj širok razmik med gredicami in kolobarjenje, saj jim boste tako otežili plezanje z ene vrtnine na drugo.

Foto: Dreamstime - Polži povzročajo veliko škodo na pridelkih pa tudi na mladih rastlinicah.

V boj z rastlinami

Obstaja tudi nekaj naravnih metod, s katerimi boste polžem hitro dokazali, da nimajo vstopa na vrt. Polži ne marajo vseh rastlin, zato naj na vašem vrtu ne manjkajo kapucinke, ognjič, vrtna črnika, grenik in grobelnik. Prav tako jim lahko obisk preprečite z nekaterimi vrtninami. To so čebula, česen, žajbelj, timijan, rožmarin in pelin, zato zeliščnice in čebulnice sadite mad vrstami in tako preprečite obisk. Prav tako bo polže odgnal bezeg, ki se že sramežljivo bohoti s prvimi cvetovi, pa praprot, rman in preslica.