Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 7. junija

JANEZ-STUSEK-pl6 Reporter.si

Naključno razkritje, napačna kuverta in ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja javno izpostavila svojega partnerja

Pohrustajte cel kivi, kot bi jedli jabolko
| Tea Dečman

Pohrustajte cel kivi, kot bi jedli jabolko

kivi, Dreamstime

Seveda je sadje dobro za vas, a zadnje raziskave razkrivajo, da je lupina še boljša, saj vsebuje veliko hranil in esencialnih maščob, ki jih v sadni sredici ni.

Ne preseneča torej, da so stara plemena številne bolezni zdravila z lupino in da, če se odpravimo v Afriko ali Azijo, še vedno dobimo na krožnik predvsem tiste dele sadja, ki jih v razvitejšem svetu zavržemo. V azijskih kulturah tako postrežejo bananine olupke, prekuhane ali ocvrte,in znanstveniki ugibajo, ali ni ravno zaradi tega pri njih tako malo ljudi z depresijo. V bananinem olupku je ogromno triptofana, ki ga možgani potrebujejo za izločanje hormona sreče, serotonina. Menda en sam bananin olupek na dan izboljša razpoloženje za petino v pičlih treh dneh. Se sprašujete, kako ga pripraviti? Preprosto. Kuhajte olupek kakšnih deset minut, nato pa ga zmeljite v poljubnem frapeju, najbolje bananinem.

Limonini olupki varujejo kožo

Če pijete pravi, črni čaj, zmanjšate ogroženost s kožnim rakom za polovico, če pa čaju dodate še limonino lupino, vas bodo zdravilne sestavine skoraj stoodstotno zavarovale pred to zahrbtno boleznijo. Zasluge gredo aktivni sestavini v rumeni lupini, imenovani d-limonen, ki blokira rast rakavih kožnih celic. Posebna eterična olja, imenovana astringent, pa povrnejo koži vlažnost in pozdravijo akne. Recept: dodajte naribano lupino čaju ali navadni vodi. Dobili boste odlično osvežilno pijačo. Lupina se dobro poda tudi k solatnim prelivom.

Kivijevi olupki izboljšajo prebavo

Morda ne boste verjeli, a kivijevi olupki so dejansko zelo okusni in pravcata zakladnica prebiotikov, ki zboljšujejo presnovo. Imajo še več vlaknin in kar trikrat več antioksidantov kot zelena, mesnata sredica. Številni encimi iz lupine pospešijo presnovo, hkrati pa odpravljajo napihnjenost in vetrove. Kivi operite in pojejte celega kot jabolko. Ali pa celega stisnite v sok. Na malce drugačen okus se boste brž privadili, zlasti ko boste uvideli, da si zaradi manjšega trebuščka lažje zapnete krilo.