robert golob bobo6 Svet24.si

Robert Golob: "Začnimo delovati za skupnost, ...

london, ljudje Svet24.si

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne ...

koronavirus, danska Svet24.si

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 ...

tonin novak pl Reporter.si

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Izbrancu SDS bi dali v roke največjo bazo ...

Tanja Žagar Odkrito.si

Tanja Žagar - Rada vidi, da ji je udobno

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Česen je v resnici čudežno zdravilo
| Minka Gantar

Česen je v resnici čudežno zdravilo

..., dk

Vsakdo pozna koga, ki ima visok krvni tlak, povišano raven holesterola ali trigliceridov.

Se pa zgodi, da ima nekdo vse troje – alarm za velike težave s srcem in ožiljem. Pa ste vedeli, da so težave s srcem in ožiljem povezane s tihim vnetjem na celični bazi?

In ali ste vedeli, da obstaja čudežna začimba, ki lahko pomaga pri vsem tem in še pri mnogih drugih težavah? To je česen – svež ali staran, ki ima še veliko večjo moč.

PROTI STRDKOM

Česen vsebuje kalij, ki vpliva na nižanje krvnega tlaka, oziroma kdor ima pomanjkanje kalija, ima visok krvni tlak. Vsebuje tudi vitamin C, ki krepi krvne žile. Najbolj pogost vzrok za nastanek slabega holesterola je prav povečana oksidacija – dobre holesterol oksidira, zaradi pomanjkanja antioksidantov pa se poškodujejo stene žil, na katere se lepi slab holesterol in jih maši. Krvni strdki so na žalost vzrok za srčne in možganske kapi.

20ab725b03cd89f5186db4bee14bd280.jpeg

VSESTRANSKI

Česen izboljšuje prekrvavitev, redči kri, preprečuje arteriosklerozo, krepi krvne stene in preprečuje težave s krčnimi žilami, blaži težave s hemoroidi, znižuje krvni tlak, povečuje koncentracijo, izboljšuje spomin, pomaga pri razstrupljanju, vpliva na prebavo, topi sluz v pljučih, blaži prehlade, pomaga pri bronhitisu in celo zavira staranje.

Česen vsebuje še baker, ki skupaj z vitaminom C vpliva na obnovo las, deluje proti sivenju in krepi kolagen ter magnezij, ki je ključen za celično presnovo – to je proces spreminjanja hrane v energijo. Pomanjkanje magnezija telo sporoča prek krčev in trzanja mišic. Magnezij je ključen mineral za vezavo kalcija, ta pa pripomore k razstrupljanju celotnega telesa.

Foto: Jasna Marin - Česen vsebuje tudi vitamin C, ki krepi krvne žile.