Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj morate vedeti o pešanju srčne mišice

13. 8. 2023; 03.00
Avtor: Tea Dečman
srce

srce foto: Dreamstime

Težave in znaki pešanja srca ali srčnega popuščanja se lahko razvijajo počasi in šele z napredovanjem bolezni postajajo očitnejši in resnejši.

Srčno popuščanje pomeni zmanjšano črpalno sposobnost srca, zaradi česar ne zmorete niti gospodinjskih del ali hoje po ravnem, do tega pa lahko pride nenadoma ali pa se razvija počasi, skozi leta. Oboje povzroča slabo prekrvitev tkiv in kopičenje tekočine v njih ter je lahko smrtno nevarno, zato morate ukrepati že, če se vam zazdi, da so vaši vrstniki na vsem lepem poskočnejši.

Pogost zaplet po srčnem infarktu

Nenadno srčno popuščanje se pogosto pojavi po srčnem infarktu. Ta večinoma prizadene levo polovico srca, ki iz pljuč prejema kri, bogato s kisikom, in jo potiska po telesu. Če se črpalna moč srca poslabša, se kri kopiči v žilah, ki vodijo iz pljuč v srce, nato pa tudi v pljučih. Razvije se smrtno nevarni pljučni edem. Povzročijo ga lahko tudi okvare srčnih zaklopk in motnje srčnega ritma, kot sta popolni srčni blok in tahikardija. Popuščanje na desni strani srca je veliko redkejše, običajno pa je posledica krvnega strdka, ki zamaši pljučno arterijo, po kateri teče kri iz pljuč v desno polovico srca.

Prvostopenjska terapija so običajno zdravila. foto: Dreamstime

Bolečine ne morete spregledati

Ob nenadnem popuščanju srca zelo težko dihate oziroma sopete, kašljate z rožnatim, penastim izmečkom, koža pa postane bleda. Prsna bolečina je neznosna in je najhujša ob globokem vdihu. Težave in znaki pešanja srca ali srčnega popuščanja se lahko razvijajo tudi zelo počasi, tako da imate sprva morda le občutek, da leta delajo svoje. Najprej opazite le zmanjšanje telesne zmogljivosti pri naporu, hitreje se utrudite in zadihate. Utrujenost je posledica slabše prekrvitve ter zmanjšane preskrbe organov s kisikom in hranilnimi snovmi. Srčni utrip pa je tudi v mirovanju pogosto pospešen in nereden. Šele z napredovanjem bolezni se pojavi občutek težkega dihanja med manjšimi napori, kot je krajša hoja po ravnem, pozneje pa že v mirovanju. Take težave so posledica nabiranja tekočine v pljučih. Posledica nabiranja tekočine v dihalih je tudi dolgotrajen suh kašelj. Najhujša oblika zastoja tekočine v pljučih je, kakor pri nenadnem srčnem popuščanju, pljučni edem, pri katerem tekočina zalije pljučne mešičke.

Otekanje pomeni alarm

Tako za kronično kot za počasno srčno popuščanje so značilni zmedenost, zatekanje, izguba apetita in splošna slabost, predvsem ponoči pa se lahko tudi potite. 

Zaradi nabiranja tekočine se tudi drugod po telesu pojavijo otekline, ki jih zlahka vidite, zaradi sile težnosti najpogosteje okoli gležnjev in na nogah, pozneje tudi na trebuhu. Če otekajo trebušni organi, imate počasnejšo prebavo in slabši tek. Zaradi oteklih jeter se lahko pojavi bolečina pod desnim rebrnim lokom. Tako za kronično kot za počasno srčno popuščanje so značilne zmedenost, izguba apetita in splošna slabost, predvsem ponoči pa se lahko tudi potite.

Kako zdravimo srčno popuščanje

Kadar sumite na pešanje srca, je potreben takojšen zdravniški pregled. Da bi opredelil okvaro delovanja srca in vzrok zanjo, se bo zdravnik odločil tudi za dopolnilne preiskave, kot so laboratorijske preiskave krvi, rentgensko slikanje prsnih organov, elektrokardiogram (EKG), ultrazvočna preiskava srca in drugo. Prvostopenjska terapija so običajno zdravila, včasih pa je nujno kar takoj tudi operativno zdravljenje, vstavitev pomožne črpalke oziroma srčnega spodbujevalnika, v skrajnem primeru, ko je srce zelo utrujeno, pa presaditev srca.

prejšnji članek
Oljka - nepogrešljiva v domači lekarni
Zdravje
Oljka - nepogrešljiva v domači lekarni
naslednji članek
Otroka naučite  prijaznosti
Zdravje
Otroka naučite prijaznosti