kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Nečista klima je razlog vnetja sluznice in hripavosti

8. 6. 2020; 02.00
Avtor: Zoran Franc
klima 1

Klima bo iz zraka posesala odvečno vlago. foto: Dreamstime

Kmalu se bodo začeli vroči sončni dnevi, zato je dobro pomisliti tudi na to, kako se bomo hladili. S klimo? Kdaj ste jo nazadnje očistili? Zgolj z rednim vzdrževanjem si boste zagotovili kakovosten zrak, brez bolezni.

Če v teh dneh še uživamo ob sončnih žarkih, ki prijetno grejejo, pa bo najverjetneje že konec meseca vsem pošteno vroče. Zato si za ohlajanje prostorov, doma ali na delovnem mestu, pogosto vključimo klimatsko napravo, ki s primerno temperaturo poskrbi za boljšo delovno kondicijo. A neprestani kliki na stikalo za hlajenje in ogrevanje ter počitek čez zimo lahko hitro povzročijo mikrobiološko oporečnost, prav tako pa se lahko pojavijo napake pri delovanju.

Kdaj vemo, da nekaj ni v redu?

Pri klimatskih napravah je pomembno, da delujejo nemoteno, da je kroženje zraka enakomerno, brez hitrih vpihov ali premorov. Tako si zagotovimo tudi primerno vlažnost in dobro mikrobiološko kakovost. Dobro delovanje naprave in redno vzdrževanje nam zagotavlja svež, čist in hkrati hladen zrak. A kadar se v prostoru pojavi slab zrak z neprijetnim vonjem, gori že alarm, saj je za to stanje krivo neprimerno vzdrževanje klimatske naprave. Ne pozabimo, da prihaja do nastanka kondenza. Vlažna, umazana in temna mesta pa so idealno gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij, plesni ter glivic. To pa lahko privede tudi do resnejših bolezenskih stanj.

Kako pogosto čistimo?

Priporočila in napotki za čiščenje klimatskih naprav se med seboj pogosto razlikujejo, a strokovnjaki kljub vsemu za zagotavljanje optimalnega delovanja klimatske naprave priporočajo, da vsako leto poskrbite za servis s strani pooblaščenega serviserja. Serviser mora pregledati tako zunanjo kot notranjo enoto klimatske naprave, preveriti količino plina, preveriti delovanje, jo očistiti in pripraviti na nadaljnje delovanje. Najbolje je, da za servis poskrbite v času pred sezono oziroma takrat ko klimo najmanj uporabljate. Priporoča se tudi sprotno čiščenje, ki ga lahko izvedete sami, če se držite napotkov v navodilih ob nakupu klimatske naprave.

prejšnji članek
NORE NAGRADE VELIKE ROŠTILJADINE NAGRADNE IGRE
Kulinarika
NORE NAGRADE VELIKE ROŠTILJADINE NAGRADNE IGRE
naslednji članek
Tedenski horoskop: nihanje počutja bo velikansko
Horoskop
Tedenski horoskop: nihanje počutja bo velikansko