gates_re_20.09.12 Dobra karma

Vse o milijarderju, ki je preroško videl ...

Tanja Ribič z mamo Jožico Svet24.si

Tanja je trepetala za mamo, ki je zbolela za ...

marjan sarec pl6 Reporter.si

Šarec si je premislil: novo prehodno vlado bi bil...

Mihael Karner Svet24.si

V Ameriki iskan zločinec, v Ljubljani ugleden ...

aleš-hojs Necenzurirano

Janševo reševanje vojaka Hojsa

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

nika-zorjan, draga-korona Njena.si

Nika Zorjan postala seksi blondinka, oboževalci ...

Modri nasveti za varno uporabo kontaktnih leč
| Tea Dečman

Modri nasveti za varno uporabo kontaktnih leč

Leče, Dreamstime

Če ste med tistimi, ki raje nosijo leče kot očala, preverite nasvete, ki vam bodo razkrili, na kaj morate paziti in čemu se je pametno izogniti.

Preden namestite ali odstranite leče, si morate temeljito umiti roke. V nasprotnem primeru na rokah in za nohti prisotne bakterije ter druga nesnaga vsakič, ko leče nameščate ali jih odstranjujete, pridejo v stik z očmi, tam pa lahko povzročijo neprijetna vnetja in celo ogrozijo vid.

Shranjevanje

Posodica, v kateri hranite leče, mora biti vselej čista. Kar pomeni, da jo morate vedno, ko vstavite leče, dobro splakniti in povsem posušiti. Drugo pravilo: vsakih šest do osem tednov staro posodico nadomestite z novo. V njej se namreč namnožijo mikrobi, ki se prenesejo na leče in od tam na oči.

Pod prho in v bazenu

Zaradi vlage leče lahko nabreknejo in se tesneje prilepijo ob oko, zato so za odstranjevanje potrebni močnejši prijemi, kar lahko vodi v poškodbe oči in njihova vnetja. Leče pred plavanjem v bazenu, prhanjem ali obiskom savne vedno odstranite.

Foto: Profimedia - Kontaktne leče so velik naravovarstveni problem, saj razpadejo v mikroplastiko.

Tekočino uporabite enkrat

Osnovna namena tekočine za leče sta ohranjanje njihove vlažnosti in dezinfekcija. Kadar večkrat uporabite isto tekočino ali novo v škatlico samo dolijete, se v njej nevarno poveča število bakterij, ki se prenašajo na oči.

V službi leče, doma očala

Za večino velja, da lahko leče varno nosijo do 14 ur. Splošno pravilo, ki ga je pametno upoštevati, pa se glasi, da takoj, ko pridete domov, leče nadomestite z očali. Vaše oči, tako kot vsi ostali deli telesa, za normalno delovanje potrebujejo kisik, leče pa njegov dotok vanje ovirajo.

Nikoli leč ne nosite čez noč

Spanje s kontaktnimi lečami lahko privede do očesne infekcije, ki je včasih lahko zelo resna in celo okvari vid. Kljub temu so resne infekcije zaradi leč, ko lahko tudi oslepite, izjemno redke. Še ena težava, do katere lahko pride, je, da se leča med spanjem prepogne ali ujame pod veko, kar lahko zelo oteži njeno odstranitev.