GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznamo dehidracijo?

20. 7. 2020; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
vročina poletje sonce vreme voda pitje

Blaga dehidracija, pri kateri izgubimo do dva odstotka vode, se kaže v razdražljivosti in utrujenosti. Študije so dokazale, da so ženske v primerjavi z moškimi občutljivejše na pomanjkanje vode. foto: Profimedia

Za primerno hidracijo moramo skrbeti v vseh letnih časih, še posebno pa poleti, ko je topleje. Že manjša izguba telesnih tekočin lahko namreč bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti.

Žeja je že znak dehidracije

Kako prepoznamo dehidracijo? Glavni znaki so lahko (močna) žeja, suha usta in druge sluznice, razpokane ustnice, zmanjšana tvorba in temnejša barva urina, omotica, utrujenost, glavobol in zaprtost, nenaden padec telesne mase, pri hujši dehidraciji pa tudi zmedenost, padec krvnega tlaka in pospešeno bitje srca. Dehidracija poveča možnost za hipertermijo (pregrevanje organizma), nevarne padce, ledvične kamne in vnetja sečil.

Pospešen utrip, glavobol in slabost so lahko znaki hude dehidracije. foto: dreamstime

Koliko tekočine? Vsaj liter in pol na dan.

Telo vsakodnevno izgublja velike količine vode z znojenjem, urinom, blatom in izdihanim zrakom. Z zmerno telesno dejavnostjo lahko dnevno izgubimo nekaj več kot dva litra vode, zato je pomembno, da jo v zadostnih količinah nadomeščamo. V povprečju je približno 55 odstotkov vnesemo s tekočino, 33 odstotkov z živili, preostanek pa nam je zagotovi telo - v manjši količini nastaja kot pro-dukt naše presnove. Živila vsebujejo različno količino vode - največ je je v sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih, manj pa v mesu in ribah, še manj v pekovskih izdelkih. Z uživanjem več sadja in zelenjave lahko znatno prispevamo k večjemu vnosu tekočine. Tudi z domačimi zelenjavnimi juhami, mineštrami ipd. lahko v telo vnesemo kar nekaj tekočine.

prejšnji članek
Ta šarmer je mož Maje Šuput
Svet slavnih
Ta šarmer je mož Maje Šuput
naslednji članek
Tedenski horoskop: odločili se boste urediti odnose
Horoskop
Tedenski horoskop: odločili se boste urediti odnose