Casey Johnston Svet24.si

Sila trka jo je “izstrelila” skozi strešno ...

dež, padavine Svet24.si

Krajevne plohe in nevihte še niso rekle zadnje

kristina-timanovska Svet24.si

Kljub Janševemu vabilu beloruske atletinje ne bo ...

viktor orban janez jansa kpv Reporter.si

Skrivnost prodane duše: kako je Janez Janša ...

20210401-01055026 Necenzurirano

Tudi napovedovalec epidemije dobil svojo nagrado ...

Miha Rodman 2 Njena.si

Igralec Reke ljubezni in Usodnega vina zaročen

slovenija tokio doncic pm Njena.si

To so lepotice, ki jih ljubijo naši košarkarji!

Marelice za urejeno prebavo in zoper napihnjenost!
| Tea Dečman

Marelice za urejeno prebavo in zoper napihnjenost!

Marelice odpravljajo infekcije. Vsebujejo velike količine vitaminov A, C in B, kalija in betakarotena., Dreamstime

Marelice so polne hranilnih snovi, zato so zelo koristne za organizem: med drugim pripomorejo k zdravi prebavi in zdravju oči ter zmanjšajo tveganje za srčna obolenja.

Poleg tega, da so marelice resnično odličnega okusa, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki pripomorejo k pravilnemu delovanju organizma. So odličen vir vitaminov A, C in E, vsebujejo pa tudi flavonoide, snovi, ki nas varujejo pred boleznimi, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca, ter dokazano nevtralizirajo proste radikale. Vitamina A in E sta zelo pomembna za zdravje oči, betakaroten in vitamin C pa jih ščitita pred poškodbami.

Vsebujejo ogromno vlaknin

Marelice so bogat vir vlaknin in pomagajo ohranjati uravnoteženo prebavo. Ena skodelica marelic vsebuje 3,3 grama vlaknin, bogate so tudi s topnimi vlakninami, ki so pomembne pri uravnavanju sladkorja in zdravega holesterola v krvi. Marelice so prav tako izjemno bogate s kalijem, mineralom, ki je odgovoren za regeneracijo mišičnega tkiva in regulacijo tekočine v telesu. Z rednim vnosom kalija lahko preprečite neprijeten občutek napihnjenosti.

Foto: Pixabay - Vsebujejo veliko vlaknin in tekočine.

Z njimi vnašamo tudi vodo

V marelicah je veliko vode, zato uživanje tega sadja pomaga vzdrževati zdrav krvni tlak in telesno temperaturo ter pripomore k zdravju sklepov in pravilnemu delovanju srca. Večina ljudi na dan ne popije dovolj vode, uživanje tega sadja pa pomaga dosegati priporočljive količine dnevnega vnosa vode v telo.

Ščitijo jetra

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko marelice pomagajo pri zaščiti jeter pred oksidativnim stresom. Pri dveh raziskavah, ki so jih izvajali na živalih, so pri podganah, ki so dobile alkohol in marelice, ugotovili nižjo raven jetrnega encima in nižje vrednosti vnetnih markerjev kot pri podganah, ki so dobivale zgolj alkohol, ne pa tudi marelic. Ta raziskava bi lahko pokazala, da marelice preprečijo poškodbe jeter zaradi naravno visokega deleža antioksidantov. Da pa bi lahko dokazali pozitivne učinke tudi pri ljudeh, je potrebnih več raziskav.