900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako do lepe in napete kože brez kirurških posegov …

5. 8. 2020; 11.20
Avtor: Oglasno sporočilo
MALINCA

KOLAGEN UP foto: MALINCA

Vsaka ženska sanja o lepem in negovanem obrazu, ki v ogledalu pokaže kakšno leto manj, kot ga razkriva naš emšo. Zato so nekatere predstavnice nežnejšega spola v boju za idealno podobo pogosto pripravljene preizkusiti tudi kak vprašljiv in boleč tretma, pri katerem pa so rezultati le prehodni. A na srečo obstaja ena preprosta rešitev, ki lahko poskrbi za lep in mladostnejši videz kože. O čem govorimo in kako lahko to pomaga tudi vam, razkrivamo v nadaljevanju …

Od česa je odvisen videz naše kože?

Na videz naše kože vplivajo številni dejavniki – biološka starost, hormonsko stanje, vplivi iz okolja, naše prehrambne navade in morebitne negativne razvade. A verjetno vsaka izmed nas pozna kakšno žensko, katere koža je kljub vsem tem dejavnikom videti odlično. Kot da bi se zanjo čas ustavil. Je to samo splet srečnih okoliščin? Mogoče. A veliko večja verjetnost je, da ima skrivno orožje, ki ji z obraza briše posledice časa.

Pravzaprav to skrivno orožje pravzaprav posedujemo vsi, saj se skriva v naši koži. Ta je namreč sestavljena iz treh plasti – povrhnjice, usnjice in podkožja. In v srednji plasti – usnjici – se nahajajo vlakna, ki vplivajo na to, kako bo naša koža videti navzven. Ta vlakna se imenujejo kolagen oz. kolagenska vlakna, razen v koži pa so tudi v hrustancu, kosteh, mišicah in kitah ter v vsem vezivnem tkivu.

Od kolagena je torej odvisno, kako bo videti naša koža navzven, zato ni nič čudnega, da o njem razpravlja celotna kozmetična industrija. A tokrat vam bomo razkrili nekaj, o čemer običajno vsi molčijo …

Kaj je kolagen?

Kolagen predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v našem telesu. Sestavljen je iz aminokislin, kot so glicin, prolin, lizin, hidroksiprolin in drugih. Njegova naloga je, da celicam daje oporo in skrbi za stabilnost tkiva. Lahko si ga predstavljamo kot nekakšne stebre, ki držijo dve plasti kože narazen in jo delajo na videz bolj gladko.

Ko začne sredi 20. let proizvodnja kolagena padati, se na naši koži (pa tudi na laseh, nohtih in mišicah) pokažejo prvi znaki staranja. Po domače … na obrazu se pojavijo prve drobne gubice, saj koža postane manj prožna in elastična. To je posledica tega, da »kolagenski stebri« nekoliko popustijo ali celo izginejo, zaradi česar koža izgubi svojo gladko strukturo.

Prav tako pa se upad proizvodnje kolagena začne poznati tudi na laseh, ki izgubijo svoj lesk, nohtih, ki postanejo bolj krhki, in mišicah, ki začnejo hitreje izgubljati svoj tonus.

Ta proces lahko upočasnimo …

Če vemo, da je proizvodnja kolagenskih vlaken telesu naraven proces, se je treba vprašati, kako lahko ta proces maksimalno spodbudimo sami. Da lahko to storimo, moramo telesu dati gradnike kolagenskega vlakna – to so predvsem prolin, glicin in lizin. Te tri aminokisline ob prisotnosti vitamina C tvorijo kolagensko vlakno.

Da pa se ta proces lahko zgodi, potrebujemo optimalno delujoče fibroblaste, ki proizvajajo kolagenska vlakna. Če so fibroblasti poškodovani ali pa jih je premalo, do izgradnje kolagena ne bo prišlo, četudi ga vnašamo v obliki prehranskih dopolnil.

Obenem pa lahko svoj kolagen nekoliko zaščitimo tudi tako, da se izogibamo naravnim uničevalcem kolagenskih vlaken – to so predvsem UVA-žarki, pred katerimi se lahko zaščitimo z ustreznimi kremami, in drugi dejavniki iz okolja, kot so onesnaženje okolja, kajenje in procesirana hrana.

Kako na kolagen vpliva hrana?

V manjšem obsegu lahko na izgradnjo kolagena poskrbimo tudi z ustrezno prehrano. Prolin namreč najdemo v jajcih, špargljih, medu in sirotki, lizin vsebujejo jetra, svinjina, jajca, riž in krompir, glicin pa je v pretežni meri v mesu in ribah.

Če temu dodamo še vitamin C, ki ga najdemo v papriki, špinači, citrusih in jagodičevju, smo na pravi poti, da svojemu telesu ponudimo tisto, kar potrebuje.

KOLAGEN UP foto: MALINCA

A priznajmo si – če bi bilo to tako preprosto, bi naša koža še dolgo po 25. letu izgledala perfektno. Težava se pojavi zato, ker bi omenjene hrane morali pojesti v precej velikih količinah, da bi se nam to kakor koli poznalo na videzu kože. Žal obstaja večja nevarnost, da bi se nam načrtno vnašanje zadostnih hranil iz hrane prej poznalo na odvečnih kilogramih kot pa na videzu kože.

Ali obstaja kakšna bližnjica do lepše kože?

Večina žensk to bližnjico najde v uživanju živalskega kolagena, ki naj bi v teoriji nadomestil naše kolagensko vlakno. Zakaj v teoriji? Ker zadeva spet ni tako zelo preprosta. Kolagenska vlakna so ena največjih vlaken v telesu, zato mora telo tak kolagen najprej razgraditi, poiskati primerno mesto v telesu in tam nadomestiti naše primarno kolagensko vlakno. Kadar ga seveda lahko, saj se na trgu pojavljajo tudi takšne različice, ki jih telo ne more uporabiti in z njihovo uporabo del denarja praktično mečemo skozi okno.

Boljša alternativa je sicer hidroliziran kolagen, pri katerem imajo kolagenski peptidi izredno majhno molekulsko maso in se zato lažje sintetizirajo v naše kolagensko vlakno. A kljub temu ne moremo mimo dejstva, da so tudi ti narejeni iz živalskih kož in ostankov, kar za redno uživanje ni niti malo mamljivo.

Uživanje živalskega kolagena pa ima še eno pomanjkljivost …

Verjetno se strinjate, da če bi celo življenje po svetu hodili z eno »berglo«, naše noge ne bi bile tako močne, kot če jih dnevno maksimalno obremenimo … In enako je tudi pri kolagenu. Na kratek rok verjetno telesu olajšamo njegovo delo, če mu ponudimo surovino, iz katere bo naredilo kolagenska vlakna. Hkrati pa pri tem pozabljamo, da so poleg aminokislin, ki jih telo dobi iz živalskega kolagena, pomembni še drugi mehanizmi v telesu, ki se z leti polenijo. Če jih seveda ne spodbujamo k delovanju …

Zato se je smiselno vprašati o smotrnosti jemanja kolagenskih prehranskih dopolnil, s katerimi v telo vnašamo vprašljive živalske produkte in svojega telesa ne spodbudimo dovolj k delovanju.

 Ali obstaja alternativa?

Seveda. In to alternativo že sedaj s pridom izkoriščajo tudi nekateri ponudniki živalskih kolagenskih dodatkov. Verjetno ste že kdaj opazili, da se v mnogih prehranskih dopolnilih velikokrat poleg kolagena pojavljajo tudi druge sestavine, kot so vitamini, minerali, aminokisline in antioksidanti. Torej snovi, ki spodbujajo tvorbo lastnega kolagena. Takšna dopolnila bodo vsekakor dala boljše rezultate, a na dolgi rok ne bodo opravila težave – sploh če gre še vedno le za živalski kolagen, ki deluje kot nekakšna bergla, ostali dodatki pa so tam brez prave osnove in morda le za boljši okus.

Rešitev je spodbujevalec lastnega kolagena …

Kot smo ugotovili že v uvodu, naše telo za izdelavo lastnega kolagena potrebuje prave gradnike, ki jih deloma dobi že s hrano. Ker pa vsebnosti vitaminov, aminokislin in antioksidantov v hrani niso dovolj visoke, da bi bistveno pripomogle k izgradnji lastnega kolagena, smo rešitev poiskali v prehranskem dodatku, ki vsebuje zadostne količine omenjenih snovi, da lahko vplivajo na izgradnjo lastnega kolagena.

Tak prehranski dodatek je na slovenskem trgu prvič predstavilo podjetje Malinca, ki se je tega projekta lotilo skupaj z izbranimi strokovnjaki in je nalogo opravilo več kot odlično.

Razvili so edinstven rastlinski spodbujevalec tvorbe telesu lastnega kolagena, imenovan KOLAGEN UP

KOLAGEN UP foto: MALINCA

Kolagen UP – najboljša rešitev za mladosten videz kože

Kolagen UP je veganski prehranski dodatek, ki vsebuje kombinacijo petih zelo skrbno izbranih sestavin, med katerimi vsaka odigra izredno pomembno vlogo pri tvorbi kolagena.

Njegova glavna naloga je, da fibroblastom daje ustrezne pogoje za to, da lahko izdelujejo telesu lasten kolagen, obenem pa nekatere sestavine v njem zmanjšujejo zunanji vpliv staranja. V eni kapsuli so zbrane dovolj velike koncentracije potrebnih hranil, ki nudijo optimalno izgradnjo nam lastnega kolagena.

Te sestavine so:

  1. AMINOKISLINE – kolagen je v veliki meri sestavljen iz treh aminokislin, ki so ključni gradniki kolagena. Te so glicin, prolin in lizin. Da bi resnično delovale, jih moramo zaužiti dovolj, saj v nasprotnem primeru kolagen nima iz česa nastati. Lahko si jih predstavljate kot majhne biserčke, ki jih je nekdo nanizal na ogrlico in jih več hkrati prepletel v spiralne verige. Te verige so tako močne, da se lahko v tkivu lepo prepletejo in skrbijo za to, da koža ostane napeta in gladka, sklepi trdni in zdravi pa tudi lasje in nohti krepki in bleščeči.
  2.   VITAMIN C – brez njega bi bil ves trud popolnoma zaman, saj vpliva na sintezo kolagena, hkrati pa zavira poškodbe kože zaradi zunanjih dejavnikov. V Kolagenu UP zadostno količina vitamina C zagotavlja izvleček šipka, ki istočasno vsebuje tudi številke antioksidante, ki so pomembni v boju proti prostim radikalom.
  3.  EKSTRAKT BAMBUSA – v njem se skriva snov, ki so jo strokovnjaki poimenovali silicijev dioksid. Ta mineral v sledeh je zelo pomemben, ker sodeluje pri procesih, ki omogočajo, da so naši zobje lepi in zdravi. Pa ne le zobje, tudi nohti in lasje. Ker z leti količina silicijevega dioksida v telesu upada, se s tem zmanjša izgradnja kolagena. Posledice so hitrejše staranje kože, manj trdni nohti in lasje.
  4. EKSTRAKT ZELENEGA ČAJA – snov, ki na telo deluje kot močan antioksidant in jo ščiti pred poškodbami, ki jih povzroča predvsem sonce. Izvleček zelenega čaja ščiti celice, ki izdelujejo kolagen, pred tem, da bi prezgodaj propadle in deluje protivnetno. Ker te celice v koži obstanejo dlje, jih je posledično tudi več, in ker jih je več, je v koži tudi več kolagenskih vezi.
  5.   CERAMOSIDES™ – standardiziran in klinično testiran izvleček pšeničnih semen, ki je prava inovacija na področju nege kože. Gre za izvleček, ki oponaša lipide, ki v koži naravno zadržujejo vlago. Pravzaprav so taki lipidi v koži tudi naravno prisotni in skrbijo, da koža ostane dovolj navlažena, kar potrjujejo tudi klinične študije. Primerna navlaženost prispeva k lepšemu, bolj napetemu videzu in zmanjševanju težav, kot so srbečice in suhost. Ti lipidi, imenovani ceramidi, namreč sestavljajo kožno bariero, ki zadržuje vlago, taka zaščita pa preprečuje tudi razgradnjo kolagena, ki je ob slabi in poškodovani kožni barieri povečana. Ceramidi pripomorejo k bolj celostnemu delovanju izdelka in poskrbijo, da koža zasije od znotraj.

KOLAGEN UP foto: MALINCA

 Primeren za vse ženske po 20. letu …

Ker gre za izdelek, ki je brez živalskih sestavin in je primeren tudi za vegane. Prav tako pa kapsule ne vsebujejo glutena, laktoze ali sladkorjev, zato bodo nad njegovo uporabo navdušene tudi tiste, ki pazijo na to, kaj vnašajo v svoje telo.

In še ena velika prednost tega prehranskega dopolnila … Če ste kdaj uživale živalski kolagen, se verjetno spomnite neprijetnega okusa, ki ga ni mogoče prekriti niti s številnimi dodatki, ki jih večina proizvajalcev dodaja izdelku samo zato, da bi bil bolj prijazen do uporabnika. Kolagen UP je za razliko od večine živalskih kolagenov popolnoma brez okusa, zaradi česar verjamemo, da ga boste uživale s še večjim veseljem.

Kolagen UP deluje celostno …

Ne samo, da KOLAGEN UP deluje na tvorbo lastnega kolagena, skrbno izbrana mešanica sestavin poskrbi tudi za to, da aktivno ščiti fibroblaste. Ti so odgovorni za to, da se kolagen sploh sintetizira oz. da ostane njegova izdelava v koži v optimalnem stanju.

Vitamin C, ki je prvotno izdelku dodan zato, ker brez njega izdelava kolagena sploh ni mogoča, pa bo poskrbel še za okrepljen imunski sistem čez celotno leto.

Zdaj lahko torej za boljše počutje in lepši videz kože poskrbite brez uživanja praškov iz živalskih ostankov, ki obljubljajo čudežno tvorbo kolagena v telesu. Z uporabo Kolagena UP se bosta lepota in zdravje začela kazati od znotraj navzven in verjetno ne bo minilo dolgo, ko bodo vaše goste lase, trdne nohte ter sijočo in napeto kožo opazili tudi ljudje okrog vas. Ne nazadnje … kdo pa se brani občudujočih pogledov mimoidočih ali pa nekoliko zavidajočega izraza na obrazu prijateljice, ko se po dolgem času spet srečata.

Če si tudi vi želite lepe in napete kože, lahko Malincin Kolagen UP naročite na njihovi spletni strani www.malinca.si ali pa obiščete eno izmed dm drogerij po Sloveniji, Maxi market Mercator v Ljubljani (Trg republike 1) ali eno izmed 18-ih Tuš drogerij.

KOLAGEN UP foto: MALINCA

prejšnji članek
Žena turškega zvezdnika se je odzvala na govorice
Svet slavnih
Žena turškega zvezdnika se je odzvala na govorice
naslednji članek
Takšna je bila slovenska voditeljica mesec dni po porodu
Svet slavnih
Takšna je bila slovenska voditeljica mesec dni po porodu