900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Marelice, sočen poletni sadež, ki krepi naše zdravje

22. 8. 2021; 01.00
Avtor: Zoran Franc
marelice, bodi zdrava apricots-1522680_1920

Vsebujejo veliko vlaknin in tekočine. foto: Pixabay

Končno so skoraj povsod po Sloveniji dozorele marelice, zelo zdrav in nadvse okusen sadež, ki nam osladi še tako kisel poletni dan. Ste vedeli, da marelice veljajo za sadež, ki pomlajuje in podaljšuje življenje?

Drobni, zlato rumeni do oranžni sadeži, ki se skrivajo pod gladkimi listki z žametno kožo, so polni zdravilnih učinkovin, ki jim zasluge pripisujemo predvsem zaradi karotinov, ti pa so predstopnja vitamina A. Uživanje marelic prinaša številne pozitivne učinke na zdravje. Vsebujejo veliko vitaminov, poleg vitamina A še vitamine C, E in K, in pomembne minerale, med katerimi prednjačijo kalij, baker, železo in vlaknine. Uporabne so tudi marelične koščice, iz katerih pridobivajo cenjeno olje, ki hrani kožo, v notranjosti koščic pa se skrivajo jedrca, ki naj bi pomagala celo pri uničevanju rakavih celic.

Pomoč pri prebavi

Kot omenjeno, marelice vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, z rednim uživanjem marelic boste tako poskrbeli za dobro prebavo. Priporočljive so predvsem za vse tiste, ki imajo težave s pogostim zaprtjem, prav tako so nepogrešljive pri vseh tistih, ki jih pogosto mučita napenjanje in napihnjenost.

Močne kosti

V marelicah najdemo številne minerale, ki so koristne za zdravo in močno izgradnjo kosti. Med poglavitnimi minerali so kalcij, fosfor, mangan, železo in baker, vsi našteti pa so tudi v marelicah. Uživanje tega sadeža bo tako pripomoglo h krepitvi kosti in prispevalo k zmanjšanju tveganja za nastanek osteoporoze in drugih kostnih erozij. Uživanje marelic bo pripomoglo tudi k izboljšanju rasti

Marelic je bilo letos največ v zadnjih desetih letih. foto: Profimedia

nohtov ter močnejših in bolj zdravih las.

Pomoč pri vnetju ušes

Marelično olje deluje antibakterijsko in pomirjujoče, številni zdravilci trdijo, da je nepogrešljivo tudi pri vnetju ušes. Vse, kar morate storiti, je, da kanete nekaj kapljic olja v uho. Že po 30 minutah boste občutili olajšanje. Marelično olje je izjemno cenjeno tudi v kozmetični industriji, saj kožo oskrbi s pomembnimi antioksidanti in upočasni procese staranja. Pomaga pri številnih kožnih obolenjih in nečisti koži ter skrbi, da je koža globinsko navlažena in napeta. Ker se olje hitro vpija, ni bojazni, da bi bila koža po uporabi mastna in lepljiva.

prejšnji članek
John Travolta s prodajo te vile dvignil veliko prahu
Svet slavnih
John Travolta s prodajo te vile dvignil veliko prahu
naslednji članek
Primož Vrhovec opustil rejo kokoši: Z njimi je bilo  preveč dela
Svet slavnih
Primož Vrhovec opustil rejo kokoši: Z njimi je bilo preveč dela