bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bulgur - odlično dietno nadomestilo za riž in testenine

8. 9. 2020; 02.00
Avtor: Z.F.
bulgur

bulgur.jpg foto: Dreamstime

Bulgur je parjena, posušena in nato zdrobljena pšenica bledo rjave barve in nepravilnih oblik. Predstavlja odlično nadomestilo za riž ali testenine. V zadnjih letih je postal nepogrešljiva sestavina vsake zdrave kuhinje. Bulgur je izvrstno dietno živilo, odličen vir beljakovin, vlaknin in vitamina B.

Bulgur so poznala že stara ljudstva, kot so bili Babilonci, Hetiti in Hebrejci. Pridobivamo ga iz pšenice durum s posebnim postopkom parjenja, sušenja in drobljenja. Zaradi takšnega postopka bulgur ohrani večino hranljivih snovi. Ker je odporen na plesen in druge bolezni žit, ga lahko hranimo dalj časa.

Izboljšajte prebavo

Bulgur spada med dietna živila, odlikuje pa ga tudi nizek glikemični indeks. Je bogat vir beljakovin, mangana, cinka, železa in kalija, vitaminov B-kompleksa in vlaknin, zaradi česar je odličen za prebavo. Priporočajo ga pri diabetesu, kardiovaskularnih obolenjih, raziskave pa so pokazale, da preprečuje tudi nastanek žolčnih kamnov.

bulgur foto: Profimedia

Priprava je hitra in enostavna

Bulgur načeloma pripravljamo podobno kot riž. Navadno ga kuhamo v osoljeni vodi, kjer lahko uporabljamo razmerje 1 : 2,5. Lahko ga pripravimo tako, da ga na hitro popražimo na nekaj olja in nato zalijemo z vodo, lahko pa vodo najprej zavremo in nato vanjo vsujemo žito. Kuhamo, dokler zrna ne popijejo vse tekočine. Nato odstavimo in pustimo stati še 10 minut.

Kam ga postrežemo?

Kot smo že omenili, je bulgur zdrava alternativa za riž ali testenine. Odlično se poda k mesnim ali zelenjavnim jedem, pa tudi k ribam ali pa pripravljen v solati. Lahko ga uporabite tudi za pripravo sladic, kjer ga zamenjate za riž. A pri tem upoštevajte, da bulgur ne bo tako packast, pa tudi sladkobe ima nekoliko manj.

prejšnji članek
Huda nesreča pisatelja Tadeja Goloba
Svet slavnih
Huda nesreča pisatelja Tadeja Goloba
naslednji članek
Kakšen sladkorček! Boštjan Romih predstavil novega člana družine
Svet slavnih
Kakšen sladkorček! Boštjan Romih predstavil novega člana družine
#obraziavenija
obraziavenija