mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj bi morali jesti zajtrk?

12. 9. 2020; 02.00
Avtor: K.M.
zajtrk

foto: Profimedia

Ali pogosto preskakujete zajtrk? Morda zato, ker zamujate. Morda niste tako lačni, ko se zbudite. Ali pa mislite, da vam bo to pomagalo izgubiti telesno težo.

1. Zajtrk je dober vir ključnih vitaminov in mineralov Če vsak dan pojeste zajtrk, boste v svojo prehrano zelo verjetno vnesli pomembne vitamine in minerale. Hranljiv zajtrk v obliki polnozrnate žemljice z bio arašidovim maslom ali zelenjavne omlete vas oskrbi z zajetno količino beljakovin in relativno malo kalorijami iz maščob. Poleg tega poskrbite tudi za vnos vitaminov A in B.

2. Dober zajtrk vam pomaga brzdati lakoto čez dan Če preskočite zajtrk, ste ves dan po malem lačni, zato je zelo verjetno, da prej posežete po nezdravi hrani ali pa za kosilo ali večerjo pojeste več, kot bi sicer. Zdrav zajtrk ne terja veliko časa ali energije. Tudi če se vam mudi in zjutraj nimate časa, lahko s seboj vzamete zelo preprost obrok - sadje, v trdo kuhano jajce ali pa grški jogurt. Vsa ta živila vas bodo lepo nasitila do kosila.

3. Preskakovanje zajtrka vam upočasni presnovo Zajtrk pospeši presnovo, kar telesu pomaga pokuriti več kalorij čez dan. Če se izognete zajtrku, se vaše telo nastavi na mirovanje, tako da lahko uskladišči čim več kalorij. Če ste na dieti, bodite pozorni le na velikost porcij in hranilne vrednosti. Lahko da boste raje pojedli več manjših obrokov čez dan, začenši z zajtrkom.

prejšnji članek
7 mitov o telesu, ki sploh ne držijo
Zdravje
7 mitov o telesu, ki sploh ne držijo
naslednji članek
Poletje preizkušenj za Primoža Vrhovca
Svet slavnih
Poletje preizkušenj za Primoža Vrhovca