kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

sonja-plešnar Njena.si

Sonja Plešnar: Ali me ljubiš, ali sovražiš - ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Koruza vsebuje številne antioksidante
| SVET24

Koruza vsebuje številne antioksidante

Imate radi koruzo?, Dreamstime

Sicer velja, da nam je koruzo, kot tudi nekaj drugih kultur, do danes uspelo predelati do neprepoznavnosti, a v svoji prvinski obliki še zmeraj velja za okusno in hkrati zdravo izbiro. Če boste izbrali koruzo v polnvredni obliki, boste zaužili veliko več koristnih snovi.

V številnih raziskavah, ki so jih opravili čez lužo, natančneje na priznani ameriški univerzi Yale, so strokovnjaki potrdili, da je najbolj zdrava polnovredna koruza, podobno kot polnovredna pšenica. Polnovredna koruza vsebuje veliko koristnih karotenoidov, med katerimi prevladujeta lutein in zeaksantin, antioksidanta, ki varujeta celice pred oksidativnim stresom ter številnimi kroničnimi in rakavimi boleznimi. Raziskave so potrdile, da redno uživanje koruze koristi vidu in preprečuje nastanek sive mrene. V koruzi najdemo tudi številne antocianine, bioaktivne substance, ki so pomembne za zdravje; zgolj z eno skodelico koruze zadostimo približno četrtini dnevne potrebe po nepogrešljivih gradnikih zdravja.

Koruza vsebuje toliko kalija, kolikor ga je v manjši banani, tako skodelica koruze zadosti devetim odstotkom dnevne potrebe po tem mineralu.