Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Učinkovito kurjenje kalorij s preprosto vadbo na blazini

23. 9. 2020; 02.00
Avtor: Tea Dečman
3

S to vajo krepite spodnji del hrbta in tudi zadnjico. foto: Dreamstime

Ob vseh telovadnih pripomočkih, ki so nam na voljo v sodobnih športnih dvoranah, nemalokrat pa tudi doma, je vloga najpreprostejše vadbe – na blazini – skoraj pozabljena.

Zakaj je ne bi ponovno obudili k življenju in se za spremembo namesto na uteži, obroče, palice, elastične trakove, kolebnice osredotočili na osnovne gibe? Kurjenje kalorij je namreč tako preprosto – potrebujete samo blazino in malo motivacije.

Pred vadbo

Na blazini lahko izvajate vadbo za vse dele telesa, predvsem pa krepite moč osrednjega dela (trebuha), gibljivost in vztrajnost. Hkrati lahko uporabljate eno ali več mišičnih skupin, kar pomeni, da pokurite več kalorij, izboljšate koordinacijo in ravnotežje, ker je vadba na blazini neagresivna, pa tudi zmanjšate tveganje za poškodbe. Pred vadbo je pomembno, da si določite cilje, ki si jih začrtate v skladu s telesno pripravljenostjo. Poleg tega poskrbite, da bo vadba pestra, preizkušajte nove vaje, saj boste tako lažje dosegli zadane cilje.

Počepi

Delujoče mišice: zadnjična, kita v podkolenskem zgibu, meča, stegna. Nasveti za izvedbo: hrbet mora ostati raven. V izhodišču so noge v širini kolkov, stopala so obrnjena nekoliko navzven. Pri spuščanju potisnete medenico nazaj. Ves čas ostanete na celem stopalu, teža je na petah. Pri dviganju uporabite zadnjične mišice in ohranjajte čim bolj raven hrbet.

Superman

Ležite na trebuhu in sočasno dvigujete roke in noge, kolikor visoko zmorete. Delujoče mišice: trebušne, spodnje hrbtne, zadnje stegenske, biceps in triceps. Nasveti za izvedbo: ko so roke in noge dvignjene, nekoliko zadržite položaj in se potem počasi spuščajte, vendar ne do tal. Pogled naj bo usmerjen navzdol, da hrbtenica ostane ravna. Gibi naj bodo počasni in nadzorovani.

Most

Gre v bistvu za dviganje bokov, medtem ko ležite na hrbtu. Delujejo predvsem zadnjične mišice. Nasveti za izvedbo: poskrbite, da boste pred dvigom imeli dobro ravnotežje. Ramena naj bodo na tleh. Boke potisnite navzgor, kolikor se le da. Stiskajte mišice zadnjice in trebuha.

prejšnji članek
Za lepo oblikovan trebušček z jogo: brezplačna joga s Tinkaro Končar!
Zdravje
Za lepo oblikovan trebušček z jogo: brezplačna joga s Tinkaro Končar!
naslednji članek
Sproščanje mišic in odpravljanje bolečin: brezplačna fizioterapevtska delavnica Dina Murića!
Zdravje
Sproščanje mišic in odpravljanje bolečin: brezplačna fizioterapevtska delavnica Dina Murića!