Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Protibolečinske tablete: Pazljivo z njimi!

8. 10. 2020; 08.09
Avtor: A.S.
»Obstaja jasna povezava med smrtjo, ki jo povzroči srčni infarkt, in uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil«, razlaga Gunnar H. Gislason, eden izmed danskih raziskovalcev, ki se ukvarja s tveganji, povezanimi s srcem. »Ta zdravila vplivajo na srčno-žilni sistem. Vemo, da vplivajo na krvni tlak in na ledvice.« Zato velja razmisliti o bolj naravnih alternativah.

ZA KAJ PRAVZAPRAV GRE?

Diklofenak je v našem prostoru precej pogosto nesteroidno protivnetno zdravilo, ki se kot analgetik oziroma protibolečinska učinkovina uporablja za zmanjševanje vnetij in kot antipiretik za zniževanje povišane telesne temperature. Gre za derivat aminofenilocetne kisline. Vse glasnejši so pozivi, naj se tovrstna sintetična zdravila uporabljajo zgolj za krajši čas, saj so njihovi stranski učinki zelo škodljivi: obremenjujejo jetra, ledvica, srce in tudi želodec.

PRIJAZNEJŠA REŠITEV

Na trgu pripomočkov za lajšanje bolečin, ki nastanejo tudi kot posledica športnih aktivnosti, obstaja nekaj za telo prijaznejših naravnih rešitev, ki podobno učinkujejo na zmanjšanje in odpravo bolečin kot prej omenjeni diklofenak. Prednost takih naravnih zdravil je predvsem ta, da z njihovim jemanjem lajšamo bolečine in na drugi strani hkrati ne škodimo telesu z negativnimi stranskimi učinki, ki jih povzroča jemanje sintetičnega zdravila. Naravna pomoč se je v boju proti bolečinam zato dolgoročno izkazala celo za učinkovitejšo od jemanja sintetičnih zdravil. Med naravnimi učinkovinami, ki so uspešne v boju z bolečinami, gre tako omeniti belo vrbo, vražji krempelj in arniko.

VSEENO PAZITE, KOMU ZAUPATE

Vendar je treba biti pazljiv tudi pri izboru naravnih izdelkov: prednost naj imajo vedno tisti, ki so preverjeni in so na trgu poznani že dlje časa. Vsekakor pa se izogibajte nepreverjenim nakupom po spletu, kjer je zelo veliko neresničnih navedb ter pričevanj farmacevtov in zdravnikov, ki v resnici ne obstajajo. Najzanesljivejši način nakupa zdravil je tako še vedno lekarna ali za to specializirana trgovina.

prejšnji članek
Ljubezen po domače: Ružin sin se je poročil
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: Ružin sin se je poročil
naslednji članek
Prijateljici Rebeki Dremelj pripravili prelepo presenečenje
Svet slavnih
Prijateljici Rebeki Dremelj pripravili prelepo presenečenje
#nasazenazenska
nasazenazenska