Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S katero hrano lahko povečamo moč možganov?

21. 10. 2020; 03.47
Avtor: Katja Kaja Mejač
zdravo, nezdravo, hrana, prehrana

Po kateri hrani raje posežete vi? foto: Shutterstock

Preverite, kako v vsak dan vnesti več zdrave prehrane, kako lahko preprosto preverite, ali ste dehidrirani in preberite odgovor na dilemo, ali je v prehrani slabša maščoba ali sladkor.

S certificirano britansko nutricionistko Sonal Shah, več o njej si lahko preberete tukaj, smo se pogovarjali o pomenu zdrave prehrane na naše počutje, sposobnost učenja, spomina in samega delovanja našega telesa. Spregovorili smo tudi o povezanostjo med učenjem in prehrano, Sonal Shah pa je za naše bralce podala tudi nekaj primerov zdravih prigrizkov, ki jih lahko vključite tako v svoje delovno okolje kot tudi v malico med učenjem. Sonal Shah sicer sodeluje tudi s Helen Doron English, ki sloni k inovativnim izobraževalnim rešitvam in metodam učenja. Kot pomemben del prizadevanj za vzgajanje zdravih in izpopolnjenih otrok so pri Helen Doron English ustvarili serijo brezplačnih informativnih videoposnetkov Kako vzgajati zdrave otroke (How to Raise Healthy Children). Vsak od 13 videoposnetkov izpostavlja drugačen pogled na ustrezno prehrano otrok in naslavlja pogosta vprašanja, kot so: koliko sladkorja je za otroka preveč, ali uživanje maščob vodi v debelost, ali so prigrizki lahko zdravi, lahko prehrana naredi otroke pametnejše, kaj so beljakovine in koliko jih otroci potrebujejo, kako je vadba povezana s prehrano in druga.

Preverite, kako v vsak dan vnesti več zdrave prehrane, kako lahko preprosto preverite, ali ste dehidrirani in preberite odgovor na dilemo, ali je v prehrani slabša maščoba ali sladkor.

Kako lahko preprosto sledimo zdravim prehranjevalnim navadam? Kot odrasli, otroci, najstniki …

Ključ do ohranjanja zdrave prehrane je v načrtovanju in temu, da imamo zdravo hrano doma, oziroma v prostorih, kjer delamo ali se učimo. Dostopnost ima pomembno vlogo pri izbiri hrane. Pomembno je, da vodite seznam živil in zagotovilo, da lahko poprimete po sveži, polnovredni hrani. Večina posameznikov lahko sledi načrtu zdrave prehrane, a kako dolgo to dejansko traja? Večina pade nazaj v slabe stare navade prehranjevanja. Motivacija in predanost sta pomembni in pa zavedanje, zakaj moramo ohranjati zdravo prehrano.

Ni najboljša praksa, da čakate, da zbolite in šele nato spremenite, kaj jeste, saj sledenje zdravi prehrani na prvem mestu tudi preprečuje bolezni. Za otroke in najstnike so vzor njihovi starejši sorojenci, starši in družina. Zato je izobraževanje o zdravju tako pomembno, saj vodi do razumevanja in prednosti zdravega duha in telesa.

Katera živila lahko vplivajo na otrokovo sposobnost učenja?

Živila, ki jih uvrščamo med sadje in zelenjavo, vsebujejo antioksidante, ki pomagajo negovati možgane in zagotovijo antioksidante, ki pomagajo pri spominu, osredotočenosti in celotni kogniciji. Temnejši, kot so pigmenti živil, višja je vsebnost antioksidantov. Dobri primeri so tako modro, vijolično in rdeče jagodičevje, špinača, ohrovt, vodena kreša in rdeča pesa. Uživanje dobrih maščob prav tako podpira delovanje možganov. Primer dobrih maščob so živila, kot so avokado, kokos, semena in olja iz oreščkov. Izkazalo se je tudi, da jod pomaga negovati ščitnico, kar pomaga pri spodbudi otroškega IQja. Najdemo ga v tako imenovani morski zelenjavi in posušenih morskih algah, kot so nori, wakame, alhah kelp in rdeči palmariji. Vodna kreša, mornariški fižol in suhe slive prav tako vsebujejo nekaj joda.

Bistvena pa je tudi voda. Blaga dehidracija pri otrocih namreč privede do padca njihove koncentracije in sposobnosti učenja.

Kokos in avokado sta dobra vira zdravih maščob. foto: Shutterstock

Katere prigrizke bi vi priporočili otrokom in najstnikom za med učenjem?

Sveže sadje in naravni ali jogurti na rastlinski osnovi.
Suho sadje, oreščki in semena.
Čips morskih alg.
Krekerji z maslom iz oreščkov.
Smutiji iz sadja in zelenjave.

Ali lahko ustrezna ali po drugi strani neustrezna prehranska vrednost obrokov vpliva na otroško inteligenco?

Težko je direktno meriti povezavo med prehrano in inteligenco, saj na njo vplivajo tudi druge spremenljivke. Kljub temu vemo, da se možgani zanašajo na energijo, ki zagotavlja pravilno ravnovesje hranil. Torej, s prehrano, bogato s hranili, ki ni preveč predelana in ne vsebuje veliko rafiniranih sladkorjev in soli, lahko povečamo moč možganov.

Otroci so izpostavljeni številnim motečim dejavnikom, zato jim moramo pri osredotočenosti na eno nalogo pomagati tudi s tem, da ne zaužijejo prevelike količine gaziranih pijač in sladkih prigrizkov, ki povzročajo vzpone in padce energije. Če bodo uživali zdravo uravnoteženo prehrano, se bodo počutili site, zadovoljne in bodo bolj osredotočeni.

Kako lahko preprosto izboljšamo vrednost vlaknin v obroku in zakaj so te tako pomembne. S katero hrano jih lahko zagotavljamo?

Vlaknine so kot omelo za črevesje, saj pomagajo odstranjevati odpadne snovi v debelem črevesju in tako preprečujejo zaprtje. Hkrati pomagajo dlje časa zagotavljati občutek sitosti. Večino obrokov lahko okrepimo z vlakninami tako, da vanj vključimo sledeča živila: kompleksne ogljikove hidrate iz polnozrnatih žit, vključno s polnozrnatim kruhom, testeninami, ovsom in rižem, sadjem in zelenjavo (predvsem iz olupkov).

Kaj je slabše – maščoba ali sladkor?

Sladkor je slabši, kot maščoba, kombinacija pa je zelo nezdrava. Jedi, kot so krofi in sladoled, vsebujejo tako sladkor kot predelane maščobe in posameznika dolgo ne ohranjajo sitega. Zaužita je tudi večja količina, kar lahko povzroči kopičenje teže na predelu trebuha, vzpone in padce energije in sladkorno bolezen tipa 2. Telo lažje prebavlja naravne vire maščobe. Sladkor sam po sebi pa je sicer dobro prebavljiv, a ne vsebuje nobene hranilne vrednosti, temveč samo prazne kalorije.

Kako lahko otroke, ki imajo v sodobnih časih povsem druga zanimanja, spodbudimo k temu, da bi jedli več zdrave in zelene hrane?

Odrasli so najboljši vzorniki za otroke, zato bi ti morali slediti zdravim smernicam v prehrani in zagotoviti, da njihovi hladilniki in omare vsebujejo polnovredno hrano za pripravo zdravih obrokov. Otroke vključite v pripravo hrane in samo nakupovanje, pokažite jim, kako najti okusne recepte na spletu.

Zelena zelenjava, kot so brokoli, špinača, ohrovt in šparglji je lahko pripravljena in skuhana na različne načine in začinjena tako, da je zelo okusna. Najdite teksture, ki jih imajo vaši otroci raje, pokažite jim videoposnetke o zdravi prehrani, s katerimi jim lahko pokažete, zakaj je zdrava hrana tako pomembna.

Lahko tudi preprosto ugotovimo, da smo dehidrirani oziroma, da so dehidrirani naši otroci?

Tu je nekaj znakov dehidracije, ki jih morate spremljati:

  • urin, ki je temnejši od jasne rumene barve
  • zaprtje in suho, trdo blato, saj mora biti to mehko in lahko prehodno
  • utrujenost in pomanjkanje osredotočenosti
  • suhe ustnice, usta in koža
  • glavobol in razdražljivost, tudi pri otrocih

Kolikšno količino vode naj bi popili otroci in najstniki?

Cilj pri otrocih je predvsem ta, da popijejo 6 kozarcev vode na dan, kar je približno 1,5 litra dodatne vode na tekočino, ki jo že tako vnesejo preko hrane. Mlajši otroci bi morali na dan popiti 6X 150 mililitrov vode, otroci starejši od devet let in najstniki pa vsaj 6-8 kozarcev na dan. Še več pa, če pijejo vročo tekočino, recimo naravni čaj.

Ali lahko pritrdimo trditvi, da smo bolj učinkoviti, ko se gibamo in zdravo prehranjujemo?

Sama temu verjamem, saj naša telesa niso zasnovana tako, da bi zgolj mirno sedela. Vsako gibanje in strukturirana vadba sta pomembna za močne kosti, mišice in cirkulacijo telesnih tekočin.

Zdrava hrana zagotovi ‘gorivo’ za obnovo in rast. Opazimo namreč, da otroci, ki so podhranjeni, ne rastejo pravilno in imajo prehranske pomanjkljivosti. Zdrava prehrana tako podpira rast, zdrave zobe, vid, nohte, lase, zdrave možgane in pravilno prebavo. Hkrati pa preprečuje razvoj bolezni. Imunski sistem je tudi del črevesja, kjer se želite izogniti virusom, kot so prehladi in gripa. To pa vam lahko uspe tako, da uživate zdravo hrano, saj z njo ustvarite močno imunost proti patogenom v okolju.

Uživanje nezdrave hrane bogate s sladkorji in predelane hrane in pijače upočasnjuje delovanje telesa, saj ne more biti polno energije. To lahko vodi v slabši spanec in slabšo prebavo, kar pa vpliva tudi na splošno produktivnost.

Več o nutricionistki si lahko preberete TUKAJ >>KLIKNITE<<
Ali pa obiščete njen Instagram profil: Sonal Synergy Nutrition

prejšnji članek
Preventiva: Zdrava prehrana in redna telesna dejavnost
Zdravje
Preventiva: Zdrava prehrana in redna telesna dejavnost
naslednji članek
Brezplačen trening s Petro Parovel za čvrst trebušček in zadnjico
Zdravje
Brezplačen trening s Petro Parovel za čvrst trebušček in zadnjico