Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj jesti, da bi ostali zdravi čez jesen in zimo?

28. 10. 2020; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
deklica, jesen, vrt, zelenjava, zelenjavni vrt

deklica, jesen, vrt, zelenjava, zelenjavni vrt.jpg foto: Dreamstime

V jesenskem in zimskem času se za nekajkrat poveča možnost prehladov, gripe, covida-19 in drugih obolenj. Poleg mraza, premalo svetlobe in zaradi ogrevanja relativne nizke zračne vlažnosti v zaprtih prostorih sta za bolezen pogosto krivi ali, bolje, sokrivi slaba telesna pripravljenost in neustrezna prehrana. Ogledali smo si, katere osnovne prehranske sestavine moramo še posebej redno uživati, da bi se v mrzlem delu leta izognili boleznim.

Citrusi – vitamin C

Pomaranče, limone, grenivke, mandarine ... vsebujejo veliko vitamina C, ki ščiti in izboljšuje naš imunski sistem. Citrusi vsebujejo tudi antioksidante, ti pa skupaj z vitaminom C uničujejo bakterije. Seveda je omenjeni vitamin tudi v drugih živilih rastlinskega izvora (sadje in zelenjava), še posebno veliko ga je v papriki in jagodičevju.

Vitamin D

Pomanjkanje sinteze vitamina D je možna razlaga za visoko stopnjo okužbe z virusom gripe in po novem tudi covida-19 pozimi. Vsaj tako trdi glavni ameriški imunolog Anthony Fauci, ki vsak dan kot prehransko dopolnilo jemlje močan odmerek vitamina D (poleg vitamina C). Kot vemo, vitamin D naše telo dobi prek sončnih žarkov, ki pa jih pozimi ni veliko. V hrani ga ni veliko, še največ ga najdemo v ribjem olju, svežem kvasu in surovem jajčnem rumenjaku. Kot prehransko dopolnilo z njim ne smemo močno pretiravati, saj nam lahko tudi škoduje.

Pijte vodo

Čeprav radi rečemo, da moramo poleti piti veliko več vode kot pozimi, pa to ni popolnoma res. Da bi imunski sistem deloval brezhibno in nas pred mikrobi obvaroval, potrebuje telo zadovoljivo količino vode tudi pozimi, nekako med 2 in 2,5 litra dnevno.

foto: Profimedia

Zeleni čaj

Zeleni čaj dokazano poveča našo odpornost, saj deluje protivirusno in protibakterijsko. Zasluge za to ima polifenol, ki ga je v zelenem čaju veliko in je izjemno močan antioksidant.

Oreščki in suho sadje

Oreščki in suho sadje vsebujejo veliko beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, prav tako so velik vir rudnin, mineralov, vitaminov, predvsem vitamina E, ki je največji antioksidant med vitamini.

Ingver

Ta azijska začimba ima na nas zaradi vitaminov, mineralov in eteričnih olj pomirjujoč in aktivacijski učinek. Vsebuje kemijsko spojino borneol, ki preprečuje vnetja in znižuje temperaturo. Cineol, ki je oster in pekoč, umiri kašelj in deluje protibakterijsko. Vsestransko zdravilni ingver še spodbuja krvni obtok, sprošča ožilje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra in zmanjšuje holesterol.

Privoščite si ingverjev čaj foto: Profimedia

Med

Med ima sicer več kalorij kot sladkor, a je v majhnih količinah priporočljiv, ker je poln antioksidantov ter ima tudi določene protimikrobne lastnosti.

Jabolka

Saj poznate pregovor: Jabolko na dan odžene zdravnika stran, ta pa še bolj velja pozimi. Jabolko je bogato z minerali, vitamini in vlakninami ter doka-zano krepi naš organizem.

Česen

Tudi česen krepi imunski sistem, saj je poln antioksidantov, ki krepijo in ščitijo naš organizem pred zoprnimi bakterijami in virusi. Česen so v preteklosti veliko prej uporabljali kot zdravilo kot pa za-čimbo in velja za eno od najučinkovitejših naravnih zdravil. Česen pomaga pritežavah s prebavo, dihanjem in pospešuje cirkulacijo naše krvi ter jo tudi čisti.

Potrebovali boste približno 20 gramov česna. foto: Pixabay

Sezonska zelenjava

V mrzlih mesecih so to pri nas korenje, ohrovt, repa, radič, rdeča pesa, buče, špinača, por, redkev ... Če je mogoče, jo uživajte surovo, saj ima več antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Kefir

Kefir je napitek iz fermentiranega kravjega mleka. Bogat je z vitamino-ma B1 in B2, kalcijem, folno kislino, magnezijem in vitaminom A. Ugodno vpliva na prebavo in ščiti organizem, ker ima protimikrobne in antioksidantne lastnosti.

Temna čokolada

Temna čokolada, seveda v majhnih količinah, je priporočljiva, saj vsebuje veliko antioksidantov in je vsekakor bolj koristna od navadne čokolade.

foto: PS

prejšnji članek
Krešo (Šverc komerc) delno pokazal hči
Svet slavnih
Krešo (Šverc komerc) delno pokazal hči
naslednji članek
Kako delujejo lažni spletni zaljubljenci?
Zdravje
Kako delujejo lažni spletni zaljubljenci?
#obraziavenija
obraziavenija