Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z današnjim dnem vključevanje necepljenih otrok v javne vrtce omejeno

29. 10. 2020; 04.00
Avtor: STA
klop cepljenje

Cepljenje foto: Revija Zarja

Z današnjim dnem začne veljati novela zakona o nalezljivih boleznih, katere namen je zvišati precepljenost v državi. Novela med drugim omejuje vključitev necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce ter določa optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja.

Vključitev necepljenega otroka v javni in javno sofinancirani vrtec se tako zavrne, če ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter za to ni medicinskih razlogov, kot so na primer alergije na sestavine cepiva. Lahko pa se vključi otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja.

Kandidati, ki se vpisujejo v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva, morajo ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu s programom cepljenja, ki je v zakonu že opredeljen. Gre za program, ki ga določi minister, pristojen za zdravje, na predlog Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Če kandidat ni opravil tega cepljenja, se mu vpis zavrne. Izjema so tisti, pri katerih za opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi.

Pravne osebe, ki bodo ravnale v nasprotju z navedenimi omejitvami, se kaznuje z globo od 400 do 40.000 evrov.

Novela določa tudi optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja, s čimer bi razbremenili delo komisije za cepljenje.

Novelo je z namenom, da bi zvišali precepljenost, v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev iz SMC, SDS in DeSUS. Sprejeta je bila s 67 glasovi za in 12 proti.

prejšnji članek
Jennifer Lopez prejela vlogo v novi akcijski komediji
Svet slavnih
Jennifer Lopez prejela vlogo v novi akcijski komediji
naslednji članek
Natečaj recikliranja starih oblačil »Iz starega novo«
Moda&Lepota
Natečaj recikliranja starih oblačil »Iz starega novo«