Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V času prehladov pijte veliko čaja

16. 11. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
čaj, pitje čaja

čaj, pitje čaja foto: Shutterstock

Ravnovesje vode v telesu je močno povezano z zdravjem posameznika, zato predvsem v času grip in sezonskih prehladov ne pozabite na uživanje vode oziroma čajev, ki imajo še dodatne zdravilne učinkovine.

Čaji predstavljajo okusno pijačo, morda celo ritual, po drugi strani pa so odličen zaveznik v boju proti različnim boleznim, tudi sezonskim prehladom. Različne vrste čajev seveda na posameznika in njegovo telo lahko delujejo sproščujoče in blagodejno. 

Zdravilne lastnosti čajev se skrivajo predvsem v polifenolih, vrsti antioksidantov, in fitokemikalijah oziroma fenolih, kemijskih spojinah, ki jih pridobimo iz rastlin in njihovih plodov. Zdravilni so tudi flavonoidi, ki jih najdemo predvsem v zelenem čaju in imajo potencialno antioksidantno delovanje, zmanjšujejo pa tudi možnost za nastanek srčnih bolezni. 

Preventiva in kurativa

Pitje čajev vam tako lahko preventivno pomaga v boju proti boleznim ter pri zdravljenju simptomov prehladov in gripe. Ko zbolite, je najbolj pogost nasvet, da morate piti več tekočine. Vroč čaj blaži bolečine v grlu in pomaga pri izkašljevanju, antioksidanti pa pospešijo tudi zdravljenje. Pri zdravilnih učinkovinah lahko pomagajo tudi naravni dodatki, kot sta med, ki pomaga pri izkašljevanju, in limonin sok, ki poskrbi za ustrezno količino vitamina C.

prejšnji članek
Aktualna slovenska miss prvič postala mamica
Svet slavnih
Aktualna slovenska miss prvič postala mamica
naslednji članek
Z orehi preprečimo stres in krepimo možgane
Zdravje
Z orehi preprečimo stres in krepimo možgane