Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

profimedia-0573381735 Svet24.si

Se je David Beckham čez noč tako postaral?

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Ekskluzivno razkrivamo! Zakaj Jože Damijan že ...

stavka, medicinske sestre1 Svet24.si

Zaradi zamrznitve minimalne plače priprave na ...

Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak Necenzurirano

Lovili sprehajalce z rogljički, v domove ...

windsor, božič Odkrito.si

In kakšen bo božič britanske kraljice?

ljubezen-po-domače Njena.si

Ljubezen po domače: Kaj se je zgodilo, ko so ...

V času prehladov pijte veliko čaja
| K.M.

V času prehladov pijte veliko čaja

čaj, pitje čaja, Shutterstock

Ravnovesje vode v telesu je močno povezano z zdravjem posameznika, zato predvsem v času grip in sezonskih prehladov ne pozabite na uživanje vode oziroma čajev, ki imajo še dodatne zdravilne učinkovine.

Čaji predstavljajo okusno pijačo, morda celo ritual, po drugi strani pa so odličen zaveznik v boju proti različnim boleznim, tudi sezonskim prehladom. Različne vrste čajev seveda na posameznika in njegovo telo lahko delujejo sproščujoče in blagodejno. 

Zdravilne lastnosti čajev se skrivajo predvsem v polifenolih, vrsti antioksidantov, in fitokemikalijah oziroma fenolih, kemijskih spojinah, ki jih pridobimo iz rastlin in njihovih plodov. Zdravilni so tudi flavonoidi, ki jih najdemo predvsem v zelenem čaju in imajo potencialno antioksidantno delovanje, zmanjšujejo pa tudi možnost za nastanek srčnih bolezni. 

Preventiva in kurativa

Pitje čajev vam tako lahko preventivno pomaga v boju proti boleznim ter pri zdravljenju simptomov prehladov in gripe. Ko zbolite, je najbolj pogost nasvet, da morate piti več tekočine. Vroč čaj blaži bolečine v grlu in pomaga pri izkašljevanju, antioksidanti pa pospešijo tudi zdravljenje. Pri zdravilnih učinkovinah lahko pomagajo tudi naravni dodatki, kot sta med, ki pomaga pri izkašljevanju, in limonin sok, ki poskrbi za ustrezno količino vitamina C.