Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spoznajte blagodejne učinke črne kumine

20. 2. 2024; 02.04
Avtor: Zoran Franc
crna kumina

foto: Thinkstock/Revija Bodi zdrava

Ali veste, da je semena črne kumine poznal že Hipokrat? Že takrat so semena in iz njih pripravljeno olje zelo cenili. Priporočali so ga zoper prehlade, okužbe, za krepitev imunskega sistema …

Tako je, semena črne kumine so uporabljali že v Antiki in njihovo moč zelo cenili ter pogosto tudi opevali, posledično pa drago prodajali. Pozneje so sodobne študije potrdile, da gre za zelo zdravo živilo, v katerem je združenih ogromno koristnih snovi, seveda podobno velja za olje, v katerem najdemo nigelon in timokinon. Prvi pomaga predvsem pri težavah z dihanjem in velja za naravni antihistaminik, timokinon pa je znan po protivnetnih učinkih in kot močan antioksidant.

Krepitev imunskega sistema

Olje črne kumine se pogosto uporablja pri krepitvi imunskega sistema. Redno uživanje bo vaše telo obranilo pred različnimi okužbami oziroma snovmi, ki privedejo do okužb. Priporočajo predvsem uporabo v prehodnih obdobjih, ko so na pohodu virusi in prehladi. Za krepitev imunskega sistema se priporoča, da vsako jutro in vsak večer zaužijete eno žličko olja. Za lajšanje simptomov alergij pa se za olje odločite takrat, ko imate občutek, da je prišlo do alergijske reakcije.

Črna kumina foto: Revija Zarja

Razstrupite se

Zaradi močnih antioksidantov, ki jih vsebuje olje črne kumine, boste poskrbeli za temeljito prečiščenje prebavnega sistema, obenem boste na ta način iz telesa odstranili strupene snovi. Tudi v tem primeru velja pravilo zmernosti. Dovolj bo, če boste dnevno zaužili dve žlički pripravka, torej žličko zjutraj in žličko zvečer.

Zoper astmo, vročino in kašelj

V olju črne kumine najdemo veliko protibakterijskih in protivnetnih učinkovin, ki pripomorejo tudi k ublažitvi kašlja, naravno znižujejo povišano telesno temperaturo in lajšajo simptome, povezane z astmo. Za astmatike se priporoča žlička olja črne kumine v vreli vodi, ki jo nato inhalirajo do dvakrat dnevno. Če vas muči močan kašelj, dodajte žličko vročemu čaju in ga nato po požirkih popijte. Nekaj olja lahko vtrete tudi v območje prsnega koša, kar bo spodbudilo izločanje sluzi. Olje v čaju bo pospešilo tudi znojenje in tako znižanje telesne temperature, kar boste kmalu občutili kot olajšanje.

Ameriške raziskave so pokazale, da je črna kumina pri uničevanju rakavih celic v trebušni slinavki 80-odstotno uspešna. foto: Arhiv Svet24

prejšnji članek
Kaj se zgodi, če telo proizvaja preveč kortizola?
Zdravje
Kaj se zgodi, če telo proizvaja preveč kortizola?
naslednji članek
Američana, ki ju je v Slovenijo pripeljala ljubezen, kuhata po slovensko
Svet slavnih
Američana, ki ju je v Slovenijo pripeljala ljubezen, kuhata po slovensko