Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

profimedia-0565510654 Svet24.si

Hči Heidi Klum se zanima za manekenstvo

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Ekskluzivno razkrivamo! Zakaj Jože Damijan že ...

zavod za zaposlovanje, brezposelnost Svet24.si

Koliko kriznega denarja je romalo v roke ...

Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak Necenzurirano

Lovili sprehajalce z rogljički, v domove ...

Špela Grošelj 2 Odkrito.si

Špela z novo pesmijo "posilila" minljivčke

Cennet Solze v raju Njena.si

Solze v raju: To je moški, ki ga zasebno ljubi ...

Krvni strdki so vodilni vzrok srčno-žilnih zapletov
| Tea Dečman

Krvni strdki so vodilni vzrok srčno-žilnih zapletov

infarkt, bolečine, obrez, dreamstime

Rezultati globalne raziskave, objavljeni letos v reviji Journal of Thrombosis and Haemostasis, so razkrili, da nas manj kot polovica ve, da je krvne strdke mogoče preprečiti, in le četrtina je ležanje v bolnišnicah pravilno povezala z dejavniki tveganja za nastanek tromboze.

Ta odkritja poudarjajo potrebo po večji ozaveščenosti o trombozi ter izobraževanju o znakih, simptomih in dejavnikih tveganja za krvne strdke, ki so lahko smrtno nevarni.

Kako krvni strdki vplivajo na naše življenje

Če krvni strdek delno ali povsem zapre dotok krvi v arterije ali vene, je naše življenje ogroženo. Pravzaprav so krvni strdki skupni imenovalec kar treh najpogostejših srčno-žilnih vzrokov za smrt: srčnega infarkta, možganske kapi in venske trombembolije, pri slednji se strdek najpogosteje pojavi v nogi ali pljučih.

Možganska kap

Možganska kap je po vsem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Sloveniji jo doživi več kot 4000 ljudi na leto. Smrtnost je visoka, izjemno pogosta je posledična invalidnost. Prav krvni strdki povzročijo 85 odstotkov vseh možganskih kapi. Denimo pri ljudeh z atrijsko fibrilacijo in nerednim utripom srca, kar povzroča neenakomeren krvni pretok in lahko zaradi tega pride do strjevanja krvi. Ti krvni strdki lahko zamašijo žilo v možganih. Približno četrtina kapi pa ni posledica zamašene, temveč počene ali natrgane žile, zaradi česar so pojavi krvavitev.

Foto: dreamstime - Če krvni strdek zapre dotok krvi v žile, je naše življenje ogroženo.

Srčni infarkt

Kadar krvni strdek prepreči normalen krvni pretok v srcu, srce ne more več prejemati kisika in hranil. Posledično lahko del srčne mišice preneha delovati in na koncu odmre. Bolezenski znaki, ki jih ne smete prezreti, se lahko začnejo že mesec ali dva pred infarktom, in sicer lahko čutite bolečino sredi prsnega koša, ki včasih izžareva tudi v roke. Bolečina je takšna, kakor da bi bil prsni koš ujet v primež, zato se ob njej pojavi bojazen, tesnoba.

Ostra bolečina v vratu, ki se lahko seli tudi v obraz in zatilje, nenadna omedlevica, slabost, potenje (kar lahko traja po več ur), nenadno močno utripanje srca – če opazite zgolj enega od naštetih znakov, se namestite v udoben položaj in nemudoma pokličite rešilca. Nikar ne čakajte v upanju, da bo minilo! Tesnobo blaži prisotnost nekoga, ki vam je blizu.

Pljučna embolija

Nastane, ko se del krvnega strdka v venah nog, ki ga poznamo kot globoko vensko trombozo, odtrga z žilne stene in potuje v pljuča ter tam preprečuje normalen pretok krvi. Je prav tako smrtno nevarna, zato je pomembno, da znamo prepoznati simptome in poiščemo hitro zdravniško pomoč.

Foto: Dreamstime - Če krvni strdek delno ali povsem zapre dotok krvi v arterije ali vene, je naše življenje ogroženo.