Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Krvni strdki so vodilni vzrok srčno-žilnih zapletov

20. 11. 2020; 04.00
Avtor: Tea Dečman
infarkt, bolečine, obrez

infarkt, bolečine, obrez foto: dreamstime

Rezultati globalne raziskave, objavljeni letos v reviji Journal of Thrombosis and Haemostasis, so razkrili, da nas manj kot polovica ve, da je krvne strdke mogoče preprečiti, in le četrtina je ležanje v bolnišnicah pravilno povezala z dejavniki tveganja za nastanek tromboze.

Ta odkritja poudarjajo potrebo po večji ozaveščenosti o trombozi ter izobraževanju o znakih, simptomih in dejavnikih tveganja za krvne strdke, ki so lahko smrtno nevarni.

Kako krvni strdki vplivajo na naše življenje

Če krvni strdek delno ali povsem zapre dotok krvi v arterije ali vene, je naše življenje ogroženo. Pravzaprav so krvni strdki skupni imenovalec kar treh najpogostejših srčno-žilnih vzrokov za smrt: srčnega infarkta, možganske kapi in venske trombembolije, pri slednji se strdek najpogosteje pojavi v nogi ali pljučih.

Možganska kap

Možganska kap je po vsem svetu najpogostejša nevrološka bolezen. Samo v Sloveniji jo doživi več kot 4000 ljudi na leto. Smrtnost je visoka, izjemno pogosta je posledična invalidnost. Prav krvni strdki povzročijo 85 odstotkov vseh možganskih kapi. Denimo pri ljudeh z atrijsko fibrilacijo in nerednim utripom srca, kar povzroča neenakomeren krvni pretok in lahko zaradi tega pride do strjevanja krvi. Ti krvni strdki lahko zamašijo žilo v možganih. Približno četrtina kapi pa ni posledica zamašene, temveč počene ali natrgane žile, zaradi česar so pojavi krvavitev.

Če krvni strdek zapre dotok krvi v žile, je naše življenje ogroženo. foto: Dreamstime

Srčni infarkt

Kadar krvni strdek prepreči normalen krvni pretok v srcu, srce ne more več prejemati kisika in hranil. Posledično lahko del srčne mišice preneha delovati in na koncu odmre. Bolezenski znaki, ki jih ne smete prezreti, se lahko začnejo že mesec ali dva pred infarktom, in sicer lahko čutite bolečino sredi prsnega koša, ki včasih izžareva tudi v roke. Bolečina je takšna, kakor da bi bil prsni koš ujet v primež, zato se ob njej pojavi bojazen, tesnoba.

Ostra bolečina v vratu, ki se lahko seli tudi v obraz in zatilje, nenadna omedlevica, slabost, potenje (kar lahko traja po več ur), nenadno močno utripanje srca – če opazite zgolj enega od naštetih znakov, se namestite v udoben položaj in nemudoma pokličite rešilca. Nikar ne čakajte v upanju, da bo minilo! Tesnobo blaži prisotnost nekoga, ki vam je blizu.

Pljučna embolija

Nastane, ko se del krvnega strdka v venah nog, ki ga poznamo kot globoko vensko trombozo, odtrga z žilne stene in potuje v pljuča ter tam preprečuje normalen pretok krvi. Je prav tako smrtno nevarna, zato je pomembno, da znamo prepoznati simptome in poiščemo hitro zdravniško pomoč.

Če krvni strdek delno ali povsem zapre dotok krvi v arterije ali vene, je naše življenje ogroženo. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Ekipa serije Princ z Bel-Aira spet združena, tekle so solze
Svet slavnih
Ekipa serije Princ z Bel-Aira spet združena, tekle so solze
naslednji članek
Tako poživilno na telo učinkujeta kava in kakav
Zdravje
Tako poživilno na telo učinkujeta kava in kakav