mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako poživilno na telo učinkujeta kava in kakav

20. 11. 2020; 03.00
Avtor: Tea Dečman
kakav

kakav foto: Dreamstime

Preženite utrujenost, si povrnite energijo in prebudite lepotico v sebi. Kava in kakav vas bosta zdramila iz zimskega spanja in vam pomagala zasijati v najlepši luči.

Kakav je znan kot hrana (ali pijača) bogov. Njegova zgodovina sega vse do Majev, ki so kakavovce začeli gojiti približno okoli leta 400 našega štetja. Surov kakav ima veliko blagodejnih učinkov na telo, predvsem je poln antioksidantov, deluje protivnetno, izboljšuje razpoloženje, znižuje krvni tlak ter oskrbi telo z vitamini in minerali. Kakavovo maslo blagodejno vpliva na kožo, uporablja se za celjenje strij, globinsko navlaži ter omili razdraženo kožo, ekcem ali dermatitis.

Maslo za telo

Sto gramov kakavovega masla, 100 gramov kokosovega olja in 50 gramov sladkega mandljevega olja dajte v skledo in postavite nad soparo. Mešajte toliko časa, da se trdne sestavine razpustijo in povežejo s tekočimi v enotno zmes. Mešanico nato postavite v hladilnik, da se ohladi. Ko je ohlajena, jo preložite v globoko skledo in temeljito premešajte z metlicami električnega mešalnika, da postane puhasta. Zaprite v kozarček in si s tem negujte kožo telesa.

Kakavovo maslo bo kožo naredilo prijetno mehko in voljno ter jo tekom sončenja odelo v privlačno porjavel ten. foto: Dreamstime

Masažna ploščica

Petdeset gramov kokosovega olja, 50 gramov kakavovega masla, 50 gramov čebeljega voska ter po želji nekaj kapljic eteričnega olja sivke in vitamina E. Vse navedene sestavine razen eteričnega olja dajte v skledo in jo ogrejte nad vrelo vodo; mešajte toliko časa, da se sestavinezdružijo v enotno gladko zmes. Odstranite z ognja in dodajte eterično olje. Prelijte v modele in počakajte, da se masa strdi.

Kavna obrazna maska

Kava vsebuje kopico antioksidantov, ki koristijo koži in tudi lasem, saj nevtralizirajo proste radikale. Dve žlici sveže mlete kave, dve žlici kakava, tri žlice smetane ali jogurta ter eno žlico medu temeljito premešajte. Nanesite na obraz za 15 minut, nato odstranite z vlažno, toplo brisačo.

kava čaj kakav foto: profimedia

Piling zoper celulit

Skodelico mlete kave, pol skodelice rjavega sladkorja in skodelico kokosovega olja dobro zmešajte. Piling s krožnimi gibi vmasirajte v vlažno kožo. Na enem mestu se zadržite približno 60 sekund. Sperite s toplo vodo.

prejšnji članek
Krvni strdki so vodilni vzrok srčno-žilnih zapletov
Zdravje
Krvni strdki so vodilni vzrok srčno-žilnih zapletov
naslednji članek
Svetovni dan otrok: Posledice krize bodo čutili vse življenje
Zdravje
Svetovni dan otrok: Posledice krize bodo čutili vse življenje