cepljenje, dojenček Svet24.si

Dojenčka pomotoma cepili proti covidu

la-palma, lava, izbruh-vukana Svet24.si

FOTO: Lava golta vse pred sabo, a naravi se je ...

blaz1 Svet24.si

Blaž Švab o tem, kaj je počel med poletjem, in ...

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

the-prince, hbo Odkrito.si

Satira kraljeve družine, ki je tako neokusna, da ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Nasveti za primerno zračenje doma
| Zoran Franc

Nasveti za primerno zračenje doma

Odprite okna in prezračite stanovanje prav v vsakem vremenu, zlasti če je doma nekdo bolan., Dreamstime

Začeli so se sivi in mrzli jesensko-zimski dnevi, ko bomo vse več časa preživeli ob toplih radiatorjih, v varnih zavetjih domov. A pri tem ne pozabite na redno zračenje, kljub precejšnjim temperaturnim razlikam.

Ne glede na letni čas je treba prostore redno prezračevati, pa naj bo to z odpiranjem oken ali balkonskih vrat, ali če imate novejšo gradnjo, s prezračevalnimi sistemi. Z rednim prezračevanjem se bomo izognili vlagi, plesni, prašnim delcem in vonjavam, ki v prostoru vztrajajo po kuhanju, pranju ali sušenju perila. Nikakor pa ne moremo mimo dejstva, da bo redno zračenje pregnalo tudi nevarne viruse in bakterije, kar je ta čas še kako pomembno.

Virusi se v zraku zadržijo do osem ur

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je potrdila, da se v prostorih, v katerih se zadržuje več ljudi in se ne zrači dovolj pogosto, ali pa je prezračevalni sistem neustrezen, virusi, alergije in okužbe hitreje prenašajo. Ugotovitve so pokazale, da se virusi lahko v zraku zadržijo tudi do osem ur, prav zaradi tega je prezračevanje nujno, saj jih tako iz prostora odstranimo.

Slabo počutje, alergije, plesen ...

Težave oziroma okoliščine, naštete v naslovu, so le nekatere od možnih posledic slabega zračenja in slabe kakovosti zraka. Kakovost zraka poslabšujejo tudi prašni delci, ki nato ovirajo dihalne poti, in vlaga, ki nastaja med kuhanjem, prhanjem, sušenjem ... Če prostorov, kjer je vlage veliko, ne zračimo pravilno, tvegamo pojav plesni, ta pa je velikokrat kriva za pojav alergij in astme.

Zračite na stežaj

Zračenje je tako nujno potrebno, ne samo enkrat, temveč vsaj dvakrat do trikrat na dan, odvisno od števila ljudi, velikosti stanovanja in dejavnosti, ki se v prostoru dogajajo. Strokovnjaki opozarjajo tudi, da ni dovolj zgolj zračenje ob priprtih oknih (po domače rečeno, odprtih na kip), temveč je treba okna odpreti na stežaj in v stanovanju ustvariti prepih. Čeprav se nam morda zdi, da se bo tako izgubilo veliko toplote, še posebno pozimi, je to pravzprav najvarčnejša oblika zračenja, veliko priporočljivejša od zračenja na kip; prav slednje je lahko zelo potratno.