bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

dominik branimir bilobrk Svet24.si

Je pogrešani 24-letnik poskušal preplavati ...

voznik, lukovica, nesreča Svet24.si

FOTO: Pred trojanskim predorom prvič trčil, do ...

jansa kucan slapar zupan jadrnica sinji galeb 1993 bobo 4 Reporter.si

Našli smo fotografije, ki dokazujejo, da je ...

ivan kenda-pl Necenzurirano

Dopoldne je šef občinske uprave, popoldne dela ...

Natalija Bratkovič Njena.si

Voditeljica Kmetije pokazala umetnico iz zakulisja...

tina maze cepljenje Ekipa24.si

KAAAAJ?! Znani politik ŽALIL Tino Maze zato, ker ...

Arašidovo maslo za boljši spomin in zoper previsok krvni sladkor
| Tea Dečman

Arašidovo maslo za boljši spomin in zoper previsok krvni sladkor

Arašidovo maslo sicer vsebuje veliko kalorij, zato je zelo pomembno, da nadzorujete porcije., Dreamstime

Arašidovo maslo, ki je še posebno priljubljeno pri Američanih, je okusno in zdravo živilo, po katerem bi morali poseči večkrat.

Je okusno in zdravo živilo, polno hranil, ki varujejo zdravje, vsebujejo vitamin E, magnezij, železo in vitamin B6. Mnoge raziskave potrjujejo, da osebe, ki redno uživajo arašidovo maslo in oreščke, zmanjšajo tveganje za nastanek srčnih obolenj in sladkorne bolezni tipa 2.

Arašidi vsebujejo vlaknine, ki so izjemno pomembne za nemoteno delovanje prebave in črevesja. Če želite zmanjšati tveganje za nastanek raka na debelem črevesju in žolčnih kamnov, vam svetujemo, da to živilo vključite v svoj jedilnik. Kalij in vitamin D, ki se skrivata v arašidovem maslu, pa pripomoreta k zdravju kosti in zob. Tako se uspešno izognete tveganju pred osteoporozo, s katero imate lahko težave v starosti.

Foto: Dreamstime - Prva pomoč ni zaužita žlica arašidovega masla, temveč njegova uporaba namesto pene za britje.

Izboljšuje spomin

Arašidi so hrana za možgane. Mnoge študije so dokazale, da vitamin B3, ki ga najdemo v arašidih, odlično vpliva na zdravje, predvsem glede delovanja možganov in okrepljenega spomina. Arašidovo maslo pa tudi ščiti srce. Bogato je z nenasičenimi maščobami, ki vplivajo na zniževanje ravni holesterola. Ženske, ki pojedo najmanj pet jušnih žlic tega masla tedensko, imajo 44 odstotkov manj možnosti za nastanek srčnih obolenj.

Pomaga pri plodnosti

Če jemo arašidovo maslo pred nosečnostjo in v zgodnji nosečnosti, nam zagotavlja folno kislino, ki je nujna za pravilen razvoj nevralne cevi pri dojenčku.

Uravnava raven krvnega sladkorja

Mangan v arašidovem maslu pomaga pri absorpciji kalcija, maščob in ogljikovih hidratov ter pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Foto: Dreamstime - Fotografija je simbolična

Zmanjša apetit in pomaga pri hujšanju

Kdor redno jé arašidovo maslo in arašide, se lahko pohvali z vitko linijo, čeprav maslo samo po sebi ni dietno živilo. Gre za kombinacijo beljakovin in vlaknin, ki zmanjšujejo občutek lakote. Rezultati raziskave, objavljene v zborniku British Journal of Nutrition, govorijo v korist arašidovega masla v povezavi s hujšanjem, saj osebe, ki so maslo zajtrkovale, niso čutile lakote tudi do 12 ur po zajtrku.