GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Arašidovo maslo za boljši spomin in zoper previsok krvni sladkor

4. 12. 2020; 04.00
Avtor: Tea Dečman
za koga je dieta primerna

Arašidovo maslo sicer vsebuje veliko kalorij, zato je zelo pomembno, da nadzorujete porcije. foto: Dreamstime

Arašidovo maslo, ki je še posebno priljubljeno pri Američanih, je okusno in zdravo živilo, po katerem bi morali poseči večkrat.

Je okusno in zdravo živilo, polno hranil, ki varujejo zdravje, vsebujejo vitamin E, magnezij, železo in vitamin B6. Mnoge raziskave potrjujejo, da osebe, ki redno uživajo arašidovo maslo in oreščke, zmanjšajo tveganje za nastanek srčnih obolenj in sladkorne bolezni tipa 2.

Arašidi vsebujejo vlaknine, ki so izjemno pomembne za nemoteno delovanje prebave in črevesja. Če želite zmanjšati tveganje za nastanek raka na debelem črevesju in žolčnih kamnov, vam svetujemo, da to živilo vključite v svoj jedilnik. Kalij in vitamin D, ki se skrivata v arašidovem maslu, pa pripomoreta k zdravju kosti in zob. Tako se uspešno izognete tveganju pred osteoporozo, s katero imate lahko težave v starosti.

Prva pomoč ni zaužita žlica arašidovega masla, temveč njegova uporaba namesto pene za britje. foto: Dreamstime

Izboljšuje spomin

Arašidi so hrana za možgane. Mnoge študije so dokazale, da vitamin B3, ki ga najdemo v arašidih, odlično vpliva na zdravje, predvsem glede delovanja možganov in okrepljenega spomina. Arašidovo maslo pa tudi ščiti srce. Bogato je z nenasičenimi maščobami, ki vplivajo na zniževanje ravni holesterola. Ženske, ki pojedo najmanj pet jušnih žlic tega masla tedensko, imajo 44 odstotkov manj možnosti za nastanek srčnih obolenj.

Pomaga pri plodnosti

Če jemo arašidovo maslo pred nosečnostjo in v zgodnji nosečnosti, nam zagotavlja folno kislino, ki je nujna za pravilen razvoj nevralne cevi pri dojenčku.

Uravnava raven krvnega sladkorja

Mangan v arašidovem maslu pomaga pri absorpciji kalcija, maščob in ogljikovih hidratov ter pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Zmanjša apetit in pomaga pri hujšanju

Kdor redno jé arašidovo maslo in arašide, se lahko pohvali z vitko linijo, čeprav maslo samo po sebi ni dietno živilo. Gre za kombinacijo beljakovin in vlaknin, ki zmanjšujejo občutek lakote. Rezultati raziskave, objavljene v zborniku British Journal of Nutrition, govorijo v korist arašidovega masla v povezavi s hujšanjem, saj osebe, ki so maslo zajtrkovale, niso čutile lakote tudi do 12 ur po zajtrku.

prejšnji članek
Denis Avdić razkril težko pričakovano skrivnost
Svet slavnih
Denis Avdić razkril težko pričakovano skrivnost
naslednji članek
25 tisoč genov in telesnih funkcij odvisnih od vitamina D?!
Zdravje
25 tisoč genov in telesnih funkcij odvisnih od vitamina D?!