Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Indijski trpotec za hujšanje in čiščenje črevesja

1. 1. 2022; 04.00
Avtor: Zoran Franc
indijski trpotec

indijski trpotec foto: Dreamstime

O indijskem trpotcu pogosto beremo, poznamo ga kot sestavino bolj zdravih in sodobnih receptov, kjer nadomešča vezivo. Za kaj gre in ali je res tako zdrav?

Indijski trpotec, kot pove ime, izvira iz Indije, pa tudi iz Irana. Uporabljajo se predvsem lupine njegovih semen, ki veljajo za eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav, čiščenje črevesja in hujšanje.

Čisti stene črevesja

V indijskem trpotcu je ogromno vlaknin, kar 70 odstotkov, ki so v nasprotju z vlakninami lanenega semena ali ovsa topne v vodi. Zato po zaužitju v črevesju nabreknejo in tvorijo sluz oziroma želatinasto snov, ki zaradi svojega volumna očisti stene črevesja ter tako blagodejno vpliva na prebavo in presnovo. Indijski trpotec tako ustvarja ugodno okolje za razmnoževanje dobrih bakterij; te skrbijo za prebavo ter preprečujejo razrast kandide in slabih bakterij, ki sicer poleg slabega počutja, napihnjenosti in krčev povzročajo tudi pridobivanje teže brez pravega vzroka. Uživanje semen prav tako zmanjša absorpcijo sladkorja v krvi, ki je eden glavnih vzrokov prenajedanja in debelosti.

indijski trpotec foto: svet24

Kako ga uživamo

Če želimo uživati samo indijski trpotec, je najbolje, da ga zmešamo z vodo ali katero drugo tekočino. Sicer ga uporabljamo kot dodatek oziroma nadomestek veziva, kot so jajca, gluten in podobno. Če boste uživali semena, je treba piti veliko tekočine. Če ste se odločili za prečiščevalno kuro, se priporoča hkratno pitje mineralne gline ali mineralne vode in probiotika. Če želite shujšati, strokovnjaki priporočajo, da indijski trpotec uživate pol ure pred obrokom, v kombinaciji z mineralno vodo. Semena se bodo v želodcu napihnila in vam tako dala občutek sitosti.

prejšnji članek
Novinarka Tjaša Petrič Cvet odhaja na porodniški dopust
Svet slavnih
Novinarka Tjaša Petrič Cvet odhaja na porodniški dopust
naslednji članek
Lea Sirk: Carski rez pušča posledice
Svet slavnih
Lea Sirk: Carski rez pušča posledice