900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

ZPS test: Na praznični mizi naj bo raje domača francoska solata

23. 12. 2020; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
francoska solata 2

francoska solata foto: arhiv

Letošnji december bodo druženja potekala v družinskih krogih, kar je odlična priložnost za ustvarjanje, tudi v kuhinji. Med jedi, ki običajno ne smejo manjkati na praznični mizi, sodi tudi francoska solata.

Na ZPS testu se je res najbolje izkazal izdelek, ki je med cenejšimi, a glede na vsebnost številnih nepotrebnih aditivov pri večini testiranih izdelkov in slabe ocene na senzoričnem delu testa na ZPS svetujejo, da francosko solato pripravite sami. Ker je francoska solata med energijsko bogatejšimi, vsebuje lahko veliko maščobe in soli, na ZPS svetujejo zmernost. V obrok jo vključite kot prilogo. Na ZPS so v večjih ljubljanskih trgovinah izbrali deset francoskih solat, sedem predpakiranih in tri delikatesne, ter jih poslali v laboratorij. Preverili so, koliko maščobe in soli vsebujejo, ali vsebujejo neželene mikroorganizme, ki vplivajo na varnost in kakovost izdelkov, koliko aditivov vsebujejo, ocenili pa so tudi senzorične lastnosti in označbe naembalaži.

Za kilogram predpakirane francoske solate so odšteli od 3,65 do 9,94 evra, za kilogram delikatesne pa od 5,79 do 8,99 evra. »Glede vsebnosti mikroorganizmov so bili rezultati za vse vzorce zelo dobri, saj jih nismo našli oziroma so bile vrednosti pod mejo zaznave,« je predstavila rezultate Nika Kremić z Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Žal pa so številne francoske solate vsebovale veliko nepotrebnih aditivov. Zagotovo pri tako nehomogenem izdelku, ki je hitro pokvarljiv, težko pričakujemo, da ne bo vseboval aditivov, a dva izdelka na testu ne vsebujeta aditivov in arom ter dokazujeta, da je to mogoče.«

Več kot polovica izdelkov vsebuje tudi konzervanse (natrijev benzoat in/ali kalijev sorbat), ki preprečujejo ali zavirajo razvoj mikroorganizmov in posledično kvar izdelka, en izdelek celo sladilo saharin. »Odkrili pa smo tudi razlike med analizirano in navedeno vrednostjo - odstopanja nad dovoljeno mejo glede vrednosti za sol in maščobo smo odkrili pri treh izdelkih. Te so se razlikovale za 32 do 59 odstotkov,« je opozorila Nika Kremić.

francoska solata

francoska solata foto: profimedia, dreamstime

prejšnji članek
Kombiniranje čistil je lahko tudi smrtno
Zdravje
Kombiniranje čistil je lahko tudi smrtno
naslednji članek
Nika Urbas prezaposlena za nakupe v trgovinah
Svet slavnih
Nika Urbas prezaposlena za nakupe v trgovinah