900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sobne rastline zdaj najbolj trpijo, poskrbite zanje!

3. 1. 2021; 04.00
Avtor: Arhiv
sobne_sučnik

foto: Friedrich Strauss

Sobne rastline januarja najbolj trpijo, saj je v zaprtih prostorih običajno prehladno zanje in tudi zračne vlage skoraj ni.

Čim topleje je v stanovanju, tem več vode potrebujejo rastline, kar pa še ne pomeni, da jih moramo obilno zalivati, razen azalej, ki se jim substrat ne sme izsušiti. Če se to kljub vsemu zgodi, moramo cvetlični lonček, v katerem rastejo, potopiti v vedro mlačne mehke vode (postane ali deževnice). Namakamo čez noč, počakamo, da odvečna voda odteče, in lonček šele nato postavimo na podstavek. Zaradi suhega zraka v zaprtih prostorih sobne rastline, razen nekaterih izjem (dlakavolistne rastline, ciklame, kaktusi) večkrat poškropimo z vodo v pršilki. 

Pogosto se zgodi, da rastline, ko jih prestavimo iz hladnega v topel prostor ali jih prinesemo iz cvetličarne, odvržejo popke. Napaka je naša, saj bi morale takšne rastline bivati v prostoru s povprečno temperaturo okoli 16 stopinj Celzija.



Sobnim primulam redno odstranjujemo odcvetele cvetove, saj bodo le tako lepo in dolgo cvetele. Amarilise ali vitezove zvezde začnemo zalivati šele takrat, ko se iz čebule pokaže cvetni poganjek, saj bo drugače rastlina razvila samo liste. Toliko časa naj tudi stojijo v temnem prostoru, šele nato jih prenesemo v svetel in toplejši prostor. Tudi ciklame ljubijo svetlobo, zato jih postavimo tik ob okno. Če jim svetlobe primanjkuje, jim porumenijo listi in tudi cvetna stebla se pretegnejo.


Ciklame zalivamo šele takrat, ko je prst v lončku zares suha. Pri zalivanju pazimo, da vode ne polivamo po listih ali v srčiko s popki, kar povzroča gnilobo. Enako zalivamo tudi kaktuse. Kaktuse je pozimi bolje hraniti v hladnejših prostorih, kjer ni večje nevarnosti, da bi jih napadel rdeči pajek. Črne telohe s cvetnimi nastavki lahko presadimo v cvetlične lonce in jih prenesemo v stanovanje, kjer nam bodo lepo cveteli in pričarali pomlad. Če na vrtu narežemo veje japonske kutine, nepozebnika in dišeče brogovite in jih postavimo v vazo ob telohe, bo naš dom postal privid pomladi.

prejšnji članek
Oblika vaše dlani razkrije veliko o vaši osebnosti
Zdravje
Oblika vaše dlani razkrije veliko o vaši osebnosti
naslednji članek
Ana Tavčar Pirkovič o težkem letu
Svet slavnih
Ana Tavčar Pirkovič o težkem letu