ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nad zgago z luštrekom in zeleno

8. 1. 2021; 03.00
Avtor: T.D.
zelena

zelena foto: Profimedia

Se vaše težave z želodcem kažejo predvsem kot zgaga – pekoč občutek, do katerega pride zaradi prevelike količine želodčne kisline? Za takšne primere je narava pripravila dve začimbi: luštrek in zeleno, ki preverjeno učinkovito rešujeta to težavo.

To so seveda vedele že naše babice in dedki, zato so luštrek pogosto dodajali žganju za želodčne težave, zeliščnim likerjem in grenčicam. Luštrek lahko poleg koromača in koprive dodate tudi v zmes za kruh in si tako spečete »kruh za želodec«, ki ga je priporočala Hildegarda iz Bingna. Blagodejno na želodec s preveč kisline deluje tudi zelena, ki je eno najbolj bazičnih oziroma alkalnih zelenih živil, saj pomaga nevtralizirati kisline v telesu in tako uspešno nevtralizira presežek želodčne kisline.

foto: Revija Maja

Italijanski znanstveniki so dokazali, da uspešno deluje tudi proti nevarni želodčni bakteriji H. pylori, sicer pa se lahko pohvali z močnim protibakterijskim, protiglivičnim in protivirusnim delovanjem v vseh telesnih sluznicah – tako v ustih in žrelu kot želodcu in črevesju. Ali ste vedeli, da zelena ni le začimba, ki jo posušeno dodamo jedem, temveč lahko v kuhinji uporabite tudi cele gomolje zelene? Kose gomoljev zelene lahko namreč dodate juhi ali jih spečete v pečici namesto krompirja, ki mu je po okusu tudi zelo podobna. Odlična je v namazih in sveža, naribana kot priloga.

Začimbnica z zanimivim imenom je vsestranska, ima pa tudi veliko blagodejnih učinkov. foto: Promocijsko gradivo

prejšnji članek
3 razlogi, zakaj vam lahko izpadajo lasje
Svet slavnih
3 razlogi, zakaj vam lahko izpadajo lasje
naslednji članek
Delitev novice o 'novem Facebook pravilu' potrjuje nerazsodnost uporabnikov
Zdravje
Delitev novice o 'novem Facebook pravilu' potrjuje nerazsodnost uporabnikov
#obraziavenija
obraziavenija