gwyneth-paltrow Svet24.si

Igralka oproščena nesreče na smučanju, ...

krajnska-gora, radio-1, ogrevanje, roškar, žur Svet24.si

Anja Ramšak in Robert Roškar v sanjski Kranjski ...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

jason kidd luka doncic Ekipa24.si

Razočarani Dončić po novem porazu tudi o ...

Tamara Goričanec Odkrito.si

Zaradi tega još*e rastejo!

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Nad nemiren želodec z baziliko in ingverjem
| T.D.

Nad nemiren želodec z baziliko in ingverjem

Profimedia

Z želodčnimi težavami se veliko ljudi kar nekako sprijazni; ko je hudo, pa priskoči na pomoč farmacija. Pa vendar tudi narava ponuja veliko zelo učinkovitih zdravil. Ste vedeli, da vam lahko pomagata bazilika in ingver?

Če je vaš želodec nemiren od preobilice dela in vsakdanjega stresa, si pomagajte z nežno pomočnico baziliko, ki lajša presnovo maščob, spodbuja izločanje prebavnih sokov in pomirja razdražen želodec.

Bazilika (pa tudi ingver) celi želodčne rane in lajša vnetje, deluje pa tudi razkuževalno, s čimer preprečuje nadaljnje zaplete pri prebavi. Zaradi svojega protivnetnega delovanja je dobrodošla pri vnetju želodčne sluznice in želodčnih krčih ter pri vnetju črevesja, zastrupitvi v želodčno-črevesnem traktu, bruhanju, napenjanju in zaprtju. Bazilika pomirja tudi razdražene živce, ki so velikokrat vzrok za težave z želodcem, zato imejte na kuhinjski okenski polici vedno pri roki svežo ekološko baziliko. Uporabite jo lahko tako v solati in solatnih prelivih kot v rižotah, ob kuhani zelenjavi, mesu in ribah. Z bazilikinim čajem oziroma poparkom boste pregnali žalostno razpoloženje, spodbudili prebavo in odpravili vetrove.

Foto: Profimedia - Če je vaš želodec nemiren od preobilice dela in vsakdanjega stresa, si pomagajte z baziliko, ki lajša presnovo maščob, spodbuja izločanje prebavnih sokov in pomirja razdražen želodec.

Čudežni ingver

Ingver je tako inteligentna začimba, da jo kljub temu, da je pekoča, lahko uživajo tudi ljudje z rano na želodcu ali dvanajstniku. Ni čudno, da ima v velikem številu držav ingver celo status zdravila. Gre namreč za eno najbolj raziskanih začimb, za katero je tudi znanost potrdila, da optimizira delovanje želodca – če imate preveč nemiren želodec (slabost in živčnost v želodcu), ga bo ingver pomiril in spravil v optimalen tek; če pa je vaš želodec preohlapen, ingver kot nekakšen želodčni trener poskrbi, da se mišice optimalno gibljejo. Ob želodčnih težavah v svoj vsakdan zato obvezno vključite tri ali najmanj eno skodelico ingverjevega čaja. Če uporabljate ingver v prahu, bodite pozorni, da izberete ekološkega, da bo moč ingverja zares prava.

Foto: Profimedia - Če imate preveč ali premalo nemiren želodec, ga bo ingver pomiril oziroma spravil v optimalen pogon.