Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preprečimo bolezni jeter

12. 1. 2021; 03.00
Avtor: T.D.
jetra, zdravje, prehrana

Za zdravje jeter ohranjamo zdravo telesno težo in se izogibajmo alkoholu. foto: Dreamstime

Jetra so naš drugi največji organ, filter, ki prečiščuje kri strupenih snovi. Ste se kdaj vprašali, koliko zares veste o enem najpomembnejših notranjih organov?

Zdrava jetra tehtajo 1500 gramov, delijo pa se na desni in levi jetrni reženj. Sestavljena so iz treh milijard jetrnih celic, v katerih hkrati poteka 500 presnovnih procesov. So tik pod pljuči v trebušni votlini in so ključ do zdravja. So tudi edini organ, ki ima sposobnost samoobnavljanja. Telo brez jeter ne more delovati.

Čemu služijo jetra

Jetra se borijo proti okužbam in boleznim, filtrirajo strupe v telesu in jih uničujejo oziroma razstrupljajo telo, čistijo kri, so odgovorna za raven holesterola in procesirajo zaužito hrano. Pravzaprav opravljajo tri izjemno pomembne naloge: razgradnjo, skladiščenje (glukoze, vitamina B12, železa in bakra) in razstrupljanje.

Katere bolezni jim grozijo

Zaradi svojih funkcij so toliko bolj dovzetna za številne bolezni, kot so ciroza, ciste, rak, hepatitis in vse bolezni, ki jih prinese alkohol. Grozi jim tudi zamaščenost, kar je velik družbeni zdravstveni problem, saj lahko vodi v cirozo in napreduje vse do odpovedi. Bolezni lahko preprečimo tako, da skrbimo za preventivo in uživamo veliko sadja, zelenjave, cela žita in zdrave beljakovine, omejujemo vnos sladkorja, nasičenih maščob in soli, vsakodnevno telovadimo oziroma skrbimo za aktivno življenje, ohranjamo zdravo telesno težo, se izogibamo alkoholu ter večkrat preverimo raven sladkorja in holesterola.

hrana za jetra foto: dreamstime

Naravna pomoč

Pomagate si lahko z izjemno zdravilno rastlino za jetra, pegastim badljem. To je ena izmed redkih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih jeter. Preprečuje neželene učinke nekaterih zdravil na jetra in pospešuje obnovo jetrnih celic ter zdravljenje jeter. Ker vsebuje flavonoide, ki lovijo proste radikale, tako preprečuje poškodbe jetrnih celic.

Kaj pa razstrupljanje telesa?

Razstrupljanje telesa v desetih dneh v resnici ne obstaja, to je namreč dolgotrajen proces, ki ni časovno omejen, poteka pa 24 ur na dan. Če so naša jetra preobremenjena s strupi, ne zmorejo opravljati svoje naloge, kar se potem pokaže na maščobnih oblogah okrog organov. Zato bodite dobri do svojih jeter in se izogibajte alkoholu ter pijačam z umetnimi sladili, vsem nesteroidnim antirevmatikom, ki lajšajo bolečine, bodite pa tudi pozorni pri pretirani uporabi paracetamola, ki lahko pusti usodne posledice na jetrih. Uživajte alkalno hrano in prehranska dopolnila s kurkumo, zelenim čajem, pegastim badljem ter alfa lipoično kislino.

jetra, bolezni jeter

jetra, bolezni jeter foto: Dreamstime

prejšnji članek
Korenska čakra – čakra stabilnosti in obilja
Zdravje
Korenska čakra – čakra stabilnosti in obilja
naslednji članek
Tara Zupančič ne soli pameti drugim ljudem
Svet slavnih
Tara Zupančič ne soli pameti drugim ljudem